2 Eylül Spor'un başarısı Eskişehirspor için de umutları artırıyor

Eskişehir, Bölgesel Amatör Ligde (BAL) bu sezon 3 takımla yer aldı: Eskişehirspor, Yunusemre Spor ve Demirspor.

Eskişehirspor neredeyse şampiyon oluyor ve bir üst lige çıkıyordu. Ne var ki özellikle ligin ikinci yarısında alınan sonuçlarla bu hedefini hiç değilse bir yıl ertelemek zorunda kaldı.

Yunusemre Spor ve Demirspor ise BAL'dan düştüler. Ancak 2 Eylül Spor (2 Eylül SK) Eskişehirspor'u bulunduğu ligde yalnız bırakmadı ve BAL'a yükseldi. Hem de namağlup olarak!

Peki nasıl oldu da 2 Eylül SK böyle bir başarıya imza attı?

Bu konuda aslında verilecek cevaplar çok basit:

En önemlisi lige ne istediklerini ve ne kadar istediklerinin farkında bir motivasyonla başladı kulüp yönetimi. Öyle ki belirledikleri teknik direktör ve yardımcısı ile birlikte aynı motivasyonu sağlayıp tüm hedeflerini tutturmayı başardılar.

Bu konuda Eskişehir Haber26 Facebook kanalında Buğrahan Doğangil'in konuğu olan ve sorularını yanıtlayan 2 Eylül SK Başkanı Safa Üstünbaş'ın ifadelerini hatırlamakta fayda var.

KULÜP BAŞKANININ İNANMIŞLIĞI TÜM TAKIMA VE TEKNİK HEYETE YANSIDI

28 Temmuz 2023 tarihli haberde aynen şu ifadeler geçiyor:

"İnşallah önümüzdeki sezon Eskişehirspor'u tekrar TFF 3. Lig'e göndereceğiz ve biz de BAL'a çıkacağız. Böylece Eskişehir'in futbolunu yeniden, adım adım canladırmaya başlayacağız. Buna diğer kulüpler de eşlik ederse Eskişehir futbolu eski görkemli günlerine geri dönebilir.

Biz yaz transfer dönemi öncesinde iddialı bir kadro kurmadan önce hocamızı bulmaya yöneldik. Birkaç hoca ile görüştük bu hocalar arasından Oktay Arıkan ile sinerjimiz tuttu ve projelerimize uygun olduğunu gördük. Zaten Oktay Arıkan'ı Necdet Emre Özbayer'in yardımcısı olduğu dönemden de bizzat tanıyoruz. Hakkında olumsuz bir şey duymadık ve kendisinin futbola olan tutkusu bizi Oktay Arıkan ve ekibine yöneltti.

2 Eylül Spor Kulübü Başkanı olmamda amatör futbola ve Eskişehirspor'a olan tutkum etkili oldu.

Biz hem Eskişehirspor'a hem de Eskişehir sporuna katkı sağlayacak bir spor kulübü yapısı inşa etmek için yola çıktık.

Bu şehirde bir Eskişehirspor gerçeği var. Eskişehirspor'a ne olursa olsun bu köklü camianın önüne geçebilecek bir başka kulüp Eskişehir'de yok. Bizim 2 Eylül Spor Kulübü olarak ilk amaçlarımızdan biri Eskişehirspor'a oyuncu veren ve katkı sağlayan bir kulüp olmak, hatta pilot takım olmak. Aynı zamanda Eskişehir futboluna, hatta sporun diğer branşlarına yeni yetenekler kazandırmaya çalışan bir yapı kurmak.

Tüm bu söylediklerimizi yapmak için hem futbol A takımının hem altyapı ve tesisleşmenin iyi bir noktaya gelmesi önemli. Biz A takımın sportif başarısı başta olmak üzere üç kulvarda da 2 Eylül Spor Kulübü'nü iyi bir noktaya, kısa sürede taşımak istiyoruz. BAL Ligi'ne çıkmak, orada kalıcı olmak istiyoruz. Aynı zamanda altyapımız ve tesislerimiz ile yalnızca futbola değil sporun diğer branşlarına da sporcu yetiştirecek bir seviyeye gelmek istiyoruz. Bizim uzun vadeli planlarımız arasında 2 Eylül'ü komple bir spor kulübü haline getirmek ve sporun tüm branşlarına katılımcı olacak bir yapı oluşturmak var."

İNANMIŞ YÖNETİME İNANMIŞ TEKNİK HEYET VE FUTBOLCULAR

2 Eylül SK Başkanı Safa Üstünbaş'ın yukarıdaki ifadelerini okuyunca ister istemez "Aman Allahım, bu nasıl bir inanmışlık!" diyorsunuz içinizden. Demek ki her şeyin başı inanmışlıktan, mantıklı-makul yeteri kadar çok çalışmaktan ve motivasyonu korumaktan geçiyor.

Önce yönetim bu işe kendisini adıyor. Yönetim aynen kendileri gibi şampiyonluk aşkıyla yanıp tutuşacak bir futbolcular ordusu ortaya çıkarabilmeleri için Oktay Arıkan ve yardımcısı Aykut Yenen ile anlaşıyorlar. Arıkan ve Yenen de yönetimden aldıkları motivasyonu futbolculara yansıtıyorlar. Böylece yönetimden futbolcusuna, taraftarından teknik adamına kadar tam bir kenetlenme sağlanıyor. Bu motivasyon ve kenetlenme de namağlup şampiyonluğu getiriyor ve BAL'a yükseliyorlar.

Belki sizlere garip gelecektir "Nihayetinde BAL'a çıkmış bir takım için bu kadar övgüler dizmeye ne gerek var?" sorusu. 

Hangi alanda olursa olsun başarının temelinde inanmışlık ve işin fıtratına uygun olarak çok çalışmak yatar. İşin aslına bakarsanız BAL'da Eskişehirspor bu sezon benzer bir başarıyı yakalayabilirdi. Nihayetinde önemli bir zaman diliminde hepimizin inancı Eskişehirspor'un 3. Lige yükseleceği yönündeydi. Ancak ne olduysa birden bire arzu ettiğimiz sonuçları alamaz olduk, puanlar kaybettik. Rakiplerimiz ise hata etmediler ve bizim önümüze geçtiler. Dolayısıyla Eskişehirspor eline geçen fırsatları teptiği için BAL'da kaldı, bir üst lige çıkamadı. Taraftar da , yönetim de tüm şehirle birlikte bu duruma üzüldü.

PEKİ ESKİŞEHİRSPOR'DA EKSİK OLAN NEYDİ?

Tam da bu noktada insan aslında sormadan edemiyor: Acaba Eskişehirspor'da bir şeyler mi eksik kaldı? Kaldıysa eksik kalanlar neydi?

Eskişehirspor'da da aslında sezon başında motivasyon gayet yüksek bir düzeydeydi. Ancak zamanla bu motivasyon kaybedildi, bozuldu. Kim bilir belki de fazla motive oldukları için üzerlerinde büyük bir baskı hissettiler ve bu baskı arzu edilen başarıya ulaşmanın önüne geçti. Ya da o motivasyon aslında hiçbir zaman sağlanamamıştı, o inanmışlığa yönetim ulaşmış olsa da belki teknik ekip ya da futbolcular bu yönüyle eksik kalmışlardı!

Evet, 2 Eylül SK'nın başarısının neden önemli olduğunu herhalde Eskişehirspor ile karşılaştırdığımızda çok daha iyi anlamışsınızdır.

Diğer yandan 2 Eylül SK Başkanı Safa Üstünbaş'ın özellikle Eskişehirspor ile ilgili olarak düşünceleri ve Eskişehirspor'a futbolcu kaynağı olma yönündeki niyetleri de insanı gerçekten çok mutlu ediyor ve şehrimiz, takımlarımız adına mutlu olmamızı sağlıyor.

ESKİŞEHİRSPOR İÇİN EN İYİ ÖRNEK ELİMİZİN ALTINDA, GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE!

Bir yerde başarı varsa tesadüf değildir; o başarının temelinde yatan nedenler ve sebepleri oluşturan bireyler vardır. Bunların çok iyi analiz edilmesi ve anlaşılması lazım gelir ki bir başka kişiye, bir başka takıma, bir başka kulübe örnek olsun. 2 Eylül SK'nın elde ettiği başarı da tesadüfi değil ve bu başarının elde edilmesinin irdelenmesinde ve örnek alınmasında fayda var!

Eskişehirspor'da nasıl bir yönetim ortaya çıkacak, kimler yönetimde görev alacak, yönetim değişirse kimlerle çalışacak ve takımı bir üst lige taşıyacak motivasyon nasıl sağlanacak?

Tüm bu soruların cevaplarını önümüzdeki günlerde almış olacağız. Ancak her ne olursa bir başarı elde edilmek isteniyorsa, elde edilmiş bir başarının nasıl elde edildiği iyi araştırılmalı. Eskişehirspor için böyle bir örneği uzakta, başka şehirlerde aramaya da gerek yok; örnek elimizin altında, gözümüzün önünde!