Valilikte konu ile ilgili bir toplantı gerçekleştiren Vali Hüseyin Aksoy, 9 Ekim 2023 tarihinde Valilik emriyle Eskişehir sınırları içerisinde özellikle kavşaklarda çocukların çalışmasını ve dilencilik yapmasını yasakladıklarını hatırlattı. 20 Ekim 2023’te ise birçok kuruma bu konuda görev ve sorumluluk verdiklerini söyleyen Vali Aksoy, ‘‘Özellikle çocuklarımızın sokaktan kurtarılarak okullara kazandırılması, suça bulaşmamaları yönünde bütün kurum ve kuruluşlarımızla işbirliği içerisinde çalışma yapma kararı aldık ve bunu uygulamaya geçirdik. Sokaklar çocuklar için riskli, çocuklar için tehlikeli. Çocukların olması gereken noktalar okulları’’ dedi.
121 ÇOCUK EĞİTİME KAZANDIRILDI
Son 1 yıl içerisindeki yaptıkları faaliyetlerin rakamsal boyutunu da paylaşan Vali Aksoy, ‘‘Toplam 193 çocuğumuza bu anlamda işlem yapılmış. Bunun önemli bir boyutu da yakalanan çocuklarımız hemen ilk kabul birimine teslim edilmiştir. Bu çocuklarımızın 123 hanesi, ailesi Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından ziyaret edilmiştir. Tedbir kararı uygulanan 18 çocuğumuz var. Ekonomik yönden yapılan inceleme sonrası desteklenen 42 ailemiz var. Özellikle idari para cezası uyguladığımız yani, 'Çocuğunuzu birden çok kez sokakta görürsek size para cezası uygulayacağız' dediğimiz aile sayısı 12 ve bu aileler hakkında aynı zamanda da Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk. En önemli hedeflerimizden birisi de 121 çocuğumuzu eğitime kazandırdık. Bu çocuklarımız sokaklarda çalışırken okullarını ihmal ediyordu. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün koordinasyonunda bu çocuklarımız eğitime kazandırılmıştır. Sosyal ve kültürel kurslara katılan çocuk sayımız 94. İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından sağlık taraması yapılan çocuk sayımız 95. Aşıları eksik olduğu tespit edilen ve aşıları yapılan çocuk sayımız 91 ve bu yönde çalışmalarımızı ortaya koyduk’’ şeklinde konuştu.
‘SATIN ALINAN ÇOCUĞUN GELECEĞİ’
Vali Aksoy, ‘‘Bunu yaparken Eskişehir halkından da bir talebimiz vardı, ‘Dilenenlere yardım yapılmaması, onlardan bir şey satın alınmaması ve satın alınanın çocuğun geleceği olduğunu’ ifade ettik.  Eskişehir halkı da bu çalışmalarımıza destek verdi. 112 Acil Çağrı Merkezimize de ihbarlarda bulunuldu. Toplam 199 ihbar var ve bu ihbarlara da ilgili birimlerimiz müdahale ederek gereken tedbirleri ve çalışmaları ortaya koydu. Çalışmalarımıza destek veren Eskişehir Halkına teşekkür ediyorum. Özellikle sokakta çalışırken veya dilenirken yakalanan çocuklarımızın yaş gruplarını da paylaşmak istiyorum. 0-6 yaş grubunda bile çocuğumuzun olduğunu gördük. Toplamda 29 çocuk; 14 kız, 15 erkek olmak üzere 29 çocuk tespit edildi. 7-10 yaş grubunda, yani ilkokul çağında 22 kız, 39 erkek olmak üzere toplam 61 çocuk; 11-14 yaş aralığında, ortaokul seviyesinde olan çocuklarımızda 19 kız, 63 erkek olmak üzere 82 çocuk; 15-18 yaş aralığında, yani lise çağında olduğunu değerlendirdiğimiz 7 kız, 14 erkek olmak üzere 21, toplamda 62 kız, 131 erkek olmak üzere 193 çocuğumuza işlem yapılmıştır’’ ifadelerini kullandı.