ESKİŞEHİR

Eskişehir girişimcilik konusunda öne çıkıyor

CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Av. Ayşe Ünlüce, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi tarafından düzenlenen ve iki gün süren Teknoloji ile Güçlenen Kadınlar paneline katıldı. Toplantıya Türkiye’nin dört bir yanından ilham veren kadınlar da katılarak hayata geçirdikleri başarıları anlattı.

Eskişehir Kültür ve Sanat Sarayı’nda düzenlenen panelde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Erol Özgüner ve Ayşe Ünlüce konuşmacı oldu.

Pandemi sonrası teknolojinin hayatımızdaki yerinin büyük ölçüde arttığını söyleyen Ayşe Ünlüce, Eskişehir’in tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra üniversiteleri sayesinde genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğunu belirterek, “Belediye başkanı olarak göreve geldiğimde, kadınları ve gençleri teknoloji alanında güçlendirecek projeleri hayata geçirmeyi hedefliyorum. Ancak günümüzde bile, ülkemizde kadınlarımızın iş gücüne katılımı, liderlik pozisyonlarına ulaşmaları ve ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları önünde ciddi engeller bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı kadının iş dünyasında yeri ne yazık ki olması gerektiği kadar değil. Çözüm amaçlı gerçekleştirilebilir projeler ile bu durumu ortadan kaldırmak mümkün. Yapılan projeleri destekleyici ve geliştirici projelerin hayata geçirilmesi için inovasyon çalışmalarımızı yıllardır sürdürmekteyiz” dedi.

“2024-2029 vizyon projelerimiz arasında Her alanda Adil ve Dengeli kalkınmayı önemsiyoruz” diyen Ayşe Ünlüce, “Şehrimizin tüm kesimlerinde fırsat eşitliğini sağlamak amacı ile ‘Teknoloji ile Kadını’ buluşturan projelere imza atacağız.  Teknoloji girişimleri, kadınlarımızın karşılaştıkları engelleri aşmalarına yardımcı olabilir. Örneğin, e-ticaret platformları, kadın girişimcilerimizin ürünlerini geniş bir pazara sunmalarını sağlayarak ekonomik bağımsızlıklarını artırabilir. Eğitim teknolojileri, kadınlarımızın evden yüksek kaliteli eğitim alabilmelerine olanak tanıyarak, onların iş gücü piyasasında daha rekabetçi olmalarını sağlayabilir ve en önemlisi Kadın’ın Dijital alanda aktif ve kararlı olmalarını hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.

Ayşe Ünlüce, Eskişehir Teknoloji ve İnovasyon Merkezi kurmayı planladıklarını belirterek, “Merkezimiz, start-up projeleri için gerekli tüm olanakları sunacak. Paylaşımlı ve özel ofis alanları, ekiplerin toplantı yapabileceği, sunumlar ve atölye çalışmaları düzenleyebileceği toplantı odaları, girişimcilerin ve yaratıcıların prototip oluşturma, ürün geliştirme gibi faaliyetlerde bulunabilecekleri, çeşitli araç ve ekipmanların bulunduğu atölyeler ve geniş etkinlik alanları ile donatılacak. Özellikle, başlangıç aşamasındaki yenilikçi projeleri destekleyerek, onların gelişimine ve uygulanabilirliğine katkı sağlayacağız. Oluşturulacak girişimcilik yatırım fonu sayesinde, desteklenmeye değer bulunan start-up'lara finansal destek sağlanmasına yönelik çalışmalar yürütülecektir. Ayrıca, Eskişehir'de her yıl düzenlenecek uluslararası girişimcilik buluşmaları, şehri global bir girişimcilik merkezi olarak konumlandıracak ve dünya çapında işbirliklerinin kapısını aralayacaktır” diye konuştu.

Eskişehir Veri Merkezi kurarak, kentte dijital dönüşümü başlatacaklarını söyleyen Ayşe Ünlüce, “Bizim için çok önemli bir diğer projemiz, Eskişehir Veri Merkezi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, şehrin dijital dönüşümünün kalbinde yer alacak bir proje olarak tasarlanmıştır. Modern ve güvenli bir veri depolama çözümü sunarak, şehrin dijitalleşme sürecinde önemli bir adım atmak istiyoruz. Akıllı Şehircilik kapsamında Akıllı ulaşım sistemlerinden, enerji verimliliğine, atık yönetiminden, akıllı altyapı çözümlerine kadar birçok alanda yenilikçi projeleri hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.

Ulaşımda yapay zekadan yararlanacaklarını söyleyen Ayşe Ünlüce, “Akıllı ulaşım sistemleriyle, trafiği azaltmayı ve ulaşımı daha verimli hale getirmeyi amaçlıyoruz. Ulaşım planlamasında yapay zeka ve büyük veri analizlerinden faydalanarak, trafik akışını optimize edeceğiz. Bu sayede, hem zamanımızdan tasarruf edecek hem de çevreye olan etkimizi azaltacağız. Enerji verimliliği konusunda, yenilenebilir enerji kaynaklarını etkin bir şekilde kullanarak, şehrimizin karbon ayak izini azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

Yenilenebilir enerji ve atıklara dikkat çeken Ayşe Ünlüce, “Mevcutta bulunan Güneş Enerjisi Santrallerine ilave olarak, tarıma elverişli olmayan kuru ve marjinal alanlarda 15 MW kapasiteli Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurmayı da hedefliyoruz.  Atık yönetiminde de yenilikçi çözümler sunarak, sıfır atık hedefimize bir adım daha yaklaşacağız. Atıkların geri dönüşümünü teşvik ederek, hem ekonomimize katkıda bulunacak hem de doğal kaynaklarımızı koruyacağız. Atıktan türetilmiş yakıt tesisimizin inşası ile sürdürülebilir atık yönetimi uygulamalarımızı bir adım daha ileri taşıyacağız. Seyitgazi Yolundaki katı atık depolama ve dönüşüm sahamızda kuracağımız bu yeni tesisimiz, elektrik enerjisi üretim tesisimizden geriye kalan atıkları da enerji kaynağına dönüştürerek hem çevreyi koruyacak hem de sürdürülebilir enerji üretimine önemli katkı sağlayacak. Akıllı altyapı projelerimizle, şehrimizin her köşesini daha yaşanabilir hale getireceğiz. Akıllı aydınlatma sistemleri, su yönetimi ve acil durum yönetimi gibi alanlarda yapacağımız iyileştirmelerle, Eskişehir'i daha güvenli ve konforlu bir şehir yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Açılması planlanan Girişimcilik Merkezi’ne TEKMER (Teknoloji Geliştirme Merkezi) statüsü kazandırmaya çalıştıklarını söyleyen Ayşe Ünlüce şunları söyledi: “Bunun yanı sıra açacağımız girişimcilik merkezine TEKMER statüsü kazandırarak onlara KDV, gelir vergisi ve işveren SSK’sı gibi avantajlar sağlatmayı da hedeflerimiz arasında bulunduruyoruz. Sözün tam burasında önceliğimizi kadın girişimciler üzerinden ve onların değerli fikirlerine kapılarımızı açacağız. Bu süreçte kadın istihdamı önceliğimiz olacak. Kadınlarımızın ekonomik ve sosyal hayatta daha aktif roller üstlenmelerini sağlayacak projeleri hayata geçireceğiz. Kadın girişimcilerimizi destekleyecek, onlara özel eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunacağız. Kadınlarımızın iş hayatında daha güçlü bir şekilde yer almalarını sağlamak ve onların karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak bizim için önemli. Eskişehir'i, teknolojinin cinsiyet ayrımı gözetmeksizin herkese fırsat tanıdığı bir kent haline getirmek için çalışacağız.”

Panele Eskişehir Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Şakar, yaptıkları işlerle başarılara imza atmış Gül Sağır Aydın, Nuray Kentli Caner, Filiz Doğan, Gülnur Levent, Ayşim Niksarlı, Melike Ak Şahin gibi önemli isimler, Türkiye’de teknolojiyi kullanarak kendini geliştiren birçok kadın ve çok sayıda davetli katıldı.

eskisehirilkhaber.com