Dilara Adak yazdı...

Eskişehir'de vatandaşlar hem sumatik kullanımı hem de suyun maliyeti konusunda seslerini yükseltiyorlar. Özellikle suya her ay otomatik olarak yansıtılan enflasyon oranında zam uygulaması halk arasında önemli bir tartışma konusu haline geldi. Peki, Eskişehirliler Sumatik kullanımından memnun mu? Su tarifelerine ilişkin beklentileri neler? İşte şehirdeki bu konulara ilişkin görüşler...

Cemal Çelik: Ben suyun pahalı olduğunu düşünenlerdenim. Bizim suyumuz pahalı, indirim olsa iyi olurdu, belki bir yapan çıkar.

‘ALAMAYANLARI DÜŞÜNELİM’

Yurdagül Doğan: Bazıları suyun fiyatının iyi olduğunu söylüyor, nasıl böyle düşünüyorlar anlamak mümkün değil, kimse yoksulları düşünmüyor. Fiyatta indirim olursa iyi olur. Biz alabiliyoruz çok şükür ama alamayanları da düşünmek lazım.

Mesut Şahin: Eskişehir’in suyu pahalı. Kesinlikle indirim olmalı. Yetkililer bu konu üzerine eğilmeli ve herkesin cebini düşünerek indirime gitmeli.

Turhan Köken: Suyun biraz pahalı olduğunu düşünüyorum. Bakın geçenlerde 100 TL yükledim, yetmedi, bitti hemen.  

‘SU İNTERNETTEN ALINMALI’

seyin Komşu: Su çok pahalı. Ben Muttalip'te oturuyorum, haftalık 200 TL su dolduruyorum. Aylık 800 TL'ye denk geliyor. Çok pahalı yani. Bir de şimdi her şey internet yoluyla hallediliyor, suyu da internetten alabilmeliyiz.

EN PAHALI SU ESKİŞEHİR’DE Mİ?

seyin Karabacak: Biz ilçede, İnönü'nde yaşıyoruz. Eski sistem, ayda ne kadar harcadıysak su işleri geliyor yazıyor ve ödüyoruz. Burada affedersiniz, banyoya girdiğiniz zaman suyu açıyorsunuz, su gelmiyor. Yedek suyun da yoksa sabunlu kalıyorsun. Suyun pahalı olmasından ve sayaçların fazla döndüğünden yakınanlar da var. Artı olarak 50 TL'ye 2-3 ton su alıyorlar, belediyeye fazla kesiliyor. En pahalı su Eskişehir'de diyorlar. Nasıl bir çare bulunur bilmiyorum, seçimden sonra belli olur.

‘HERKES ŞİKAYETÇİ, BIKMIŞ’

Mustafa İ.: İlçede şarıl şarıl su kullansak aylık 100 TL fatura geliyor. Burada, merkezde de evim var. Merkezde, 3 günde bir 100 TL yüklüyoruz. Soygun var, soygun. Kullandığımız yerler mutfak, banyo temizliği. Zaten içme suyunu ilçeden getiriyoruz. Herkes şikayetçi, bıkmış. Kart sisteminden memnun değiliz. Artık internetten su yüklenebilmeli.

HATİPOĞLU’NUN VAADİNİ HATIRLATTI

Metin Uçmazcan: 4 ay önce 800 TL'ye 35 metreküp su aldım. Şimdi doldurdum aynı fiyata 30 metreküp aldım. Yani 5 ton belediyeye vermiş oldum. Su çok önemli sonuçta, indirim görmesi lazım. Ihlamurkent'teyim, Sumatik'imiz bozuk. Çarşıda çalıştığım için burada yükleyip gidiyorum. Hatta bazen komşularımın suyunu da buradan yüklüyorum. İnternetten su yüklenmeli. Bozuk sumatikler tamir edilmeli. Nebi Hatipoğlu'nun indirim vaadini gördüm. Olabilir, yapabilir. Yaparsa da hepimiz çok memnun oluruz.

‘HALK OLARAK MEMNUN KALIRIZ’

Mesut Alhan: Eskişehir'de neredeyse günlük zam geliyor suya. Yüklüyorsun, bir daha gelişine kadar zam gelmiş oluyor. Neye dayanarak zam yapılıyor, bilmiyoruz tabii. Hatipoğlu'nun indirim vaadi güzel. Yapılırsa halk olarak memnun kalırız.

SU FİYATLARI SIKINTILI

Ali S.: Kartlı sistem biz yaşlılar için daha rahat oluyor bence. İnternet kullananlar oradan yapabilirse güzel olur elbette. Bizim gibi yaşlılar pek kullanamaz interneti herhalde. Su fiyatları biraz sıkıntılı. Eskişehir'in her yanından ırmak akıyor. Ucuz sayılmaz bu halde bu su. Nebi Hatipoğlu indirimi yapabilir, güzel olur.

‘ZAMMI BELEDİYELER BELİRLİYOR’

Necdet Yörü: Memnunum kart sisteminden. Ama internet üzerinden kuyruğa girmeden rahatlıkla su yükleyebiliriz, iyi bir uygulama olur. Ama daha önemlisi suya indirim olsa daha iyi olur, emekliyiz biz. İndirimi de zammı da belediyeler belirliyor, ne yapabiliriz ki? İndirim alsa halk çok memnun kalır. 

eskisehirilkhaber.com