EKONOMİ

Halk lokantası endişeleri de beraberinde getirdi

Halk Lokantası hizmete açıldı. Vatandaşlar lokantadan memnun kalırken, esnaf ise işleri açısından endişelendi.

Lokantacılar ve Kasaplar Odası Başkanı Bahar Bilen, Halk Lokantası projesiyle ilgili esnafın endişelerini dile getirdi. Bilen, esnaf lokantalarının Halk Lokantaları nedeniyle müşteri kaybı yaşayacağını ve bazı işletmelerin kapanma riskiyle karşı karşıya kalacağını belirtti. Bilen, “Halk Lokantalarına karşı çıkanları fakirin yemeğine göz dikmekle suçlamak doğru değil. Bu lokantalar, kamu işletmeleri olduğu için maddi sıkıntı yaşayan vatandaşlar için kolaylık sağlayabilir. Ancak kamu işletmelerinde yapay olarak düşük tutulan fiyatlar, piyasa genelinde olumsuz etkiler yaratabilir. Vatandaş, maddi durumu kanıtlamadan bu hizmetlerden yararlanabiliyor, bu da esnaf lokantalarının müşteri kaybetmesine ve kapanmasına neden olabilir” dedi.

Esnafın zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Bilen, “Piyasada genel bir fiyat artışına ya da kitlesel iflaslara yol açabilecek bu duruma karşı çıkmak, fakirin hakkını gasp etmek değil, herkesin hakkını savunmaktır. Bizler, hesaplı hizmete karşı değiliz, ancak yapay olarak düşük fiyatlarla sunulan hizmetlere karşı çıkıyoruz. Bu, herkesin parasını koruma mücadelesidir” dedi. Esnafın belediyelere ödediği vergilere dikkat çeken Bilen, “Kamu işletmeleriyle maliyetin altında satış yapan kurumlarla rekabet edemeyiz. Zaten vergi, SGK, stopaj ve kira gibi giderler altında eziliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bilen, belediye ile esnafın ortak bir çözüm bulması gerektiğini vurgulayarak, “Belediye başkanlarımızı seviyor ve desteklerini her zaman hissediyoruz. Ancak Türkiye genelinde artan halk lokantası algısının esnafı zor durumda bıraktığını görüyoruz. Türkiye Belediyeler Birliği’ne sesleniyorum; esnafı vatandaşla karşı karşıya getirmeyin, popülist politikalarla esnafı yormayın. Eğer böyle bir imkan varsa, belediye ve esnaf iş birliğiyle esnafa destek vermenin yollarını arayalım” dedi.

Eskişehir İlk Haber Gazetesi - Milli İrade Gazetesi