Ali bey, bir Kurban Bayramı daha sona erdi. Çalışma hayatına da epeyce bir ara verildi. Siyasetin nabzı da düştü. Sizden kısa bir değerlendirme alalım.
-Kurban Bayramı’nı vatandaşlarımız iki şekilde değerlendirdi. Bir kesim tatile ve akrabalarını ziyarete gidenler vardı. Bir de Eskişehir’de kalıp kurbanlarını kesip dini görevlerine yerine getiren vatandaşlarımız! Çalışan vatandaşlarımızı da unutmamak gerekir. Hekimler, sağlık görevlileri, emniyet güçleri gibi pek çok kamu personeli de görevinin başındaydı. Genel olarak huzurlu bir bayram geçirdik. Canımızı sıkan tek olay ise trafik kazaları oldu.
-AK Parti’nin Bayramlaşma töreni çok konuşuldu, bu konuda neler söylemek istersiniz?
-Çok konuşulmasının nedeni var olan kalıpların dışına çıkılmasıydı. AK Parti il Başkanı bayramlaşma töreninin gününü ve mekanını değiştirdi. Geçmiş yıllarda DDY’nın Düğün salonu bahçesinde bayramın son gününde yapılan bayramlaşma töreni bu kez Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde ve Arife günü yapıldı. Katılım her zamankinden daha yüksekti, daha coşkuluydu. AK Parti’de bir değişim olduğunun işaretini bu tür etkinliklerden anlıyoruz.
-Gürhan Albayrak’ın törende yaptığı konuşma var. Özellikle AK Parti milletvekillerine yönelik “bülten vekilliğini bırakmalarını tavsiye ediyorum” sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Şunu açıklıkla söyleyeyim, muhalefet milletvekillerinin “basın bülteni” göndermelerini de önemli buluyorum. Çünkü başka bir yaptırım güçleri bulunmuyor. Soru önergesi verecek, basın bülteni çıkaracak, röportaj verecek. Eskişehir için asıl sorumluluk iktidar milletvekillerinde! Ancak Albayrak’ın “Eskişehir’deki kurumlarımızı her fırsatta kötülemeyi mutlaka bırakmaları gerekiyor.” Sözleri de yabana atılmamalı. Bu konuyu da CHP milletvekillerinin değerlendireceğini düşünüyorum.
-Bayramlaşma törenine katılmayan AK Parti Merkez ilçe başkanları ile ilgili neler söylemek istersiniz?
-Katılanlara bakmak gerekir. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, MKYK Üyesi Ali Demirel, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Fatih Dönmez, Ayşen Gürcan ve Nebi Hatipoğlu, Eskişehir eski Milletvekillerinden Murat Mercan, belediye başkanları, meclis üyeleri katılmış. Katılmamaları pek de şık olmamış.
-Sanayicilerin çok şikâyet ettiği bir konu var. “Vize sıkıntısı” Bu konu nasıl çözülebilir.
-Geçen günlerde CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ziyaretimize geldi. Dış işlerinde deneyimli bir milletvekili! Çakırözer, “Kararlı ve akılcı dış politika yürütülse vize konusunda sonuç alınabileceğini” söylüyor ve şu öneride bulunuyor.” Vize konusunda TBMM’de bir komisyon kurulması gerekiyor. AB ve NATO ile ilişkilerde vize sorununun çözümü öncelikli koşul olmalıydı. Yanlış Suriye politikasının başka bir etkisini vize krizinde yaşıyoruz. On binlerce Suriyeli Türk vatandaşlığı aldıktan sonra Avrupa ülkelerine gitmeye çalışıyorlar. Bunun sonucu da Avrupa Türkiye’den kimseyi istemiyor. Vize meselesi Türk vatandaşları için çözülemez değil, elbette çözülür. Ancak sorunun çözümü için siyaset üstü bir politikaya ihtiyaç var. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir komisyon kurarak işe başlayabiliriz. Avrupa ile de açık ve kararlı müzakere edilmesi gerekli. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden istenen her şey karşılığında Türk vatandaşlarına yaşatılan bu vize rezaletinin çözümünü istemeliyiz.”
Yetkililer, Çakırözer’in bu önerisini mutlaka değerlendirmeli.