-Ali Bey, suya yapılan zam konusu oldukça önemli ve gündemdeki yerini koruyor. Vatandaşlar arasında tartışmalara yol açıyor. Öncelikle, suya yapılan zammın ne gibi etkileri oldu?
-Evet, son zamanlarda suya yapılan zam oldukça dikkat çekici bir konu haline geldi. Suya yapılan zam oranının oldukça yüksek olduğunda herkes hemfikir. ES TV’de yaptığımız Eskişehir’in Nabzı programında da şu tespiti yaptım. Özellikle üç damacana Kalabak su alan vatandaşımız artık sadece iki damacana alabiliyor. Haliyle bu durum vatandaşlar arasında ciddi bir tepkiye yol açtı.
-Eskişehirliler suyu çok mu kullanıyor?
-Bakın Eskişehirliler Kalabak suyunu sadece içme suyu olarak kullanmıyor. Yemeklerde ve çay yaparken de kullanıyor ve bu tüketimi fazlalaştırıyor. Eskişehir'de, Kalabak suyumuz günlük yaşamın bir parçası durumunda. Ekmek ve Kalabak suyu ailelerin vazgeçilmezi.
-Peki, su fiyatındaki artış diğer su firmalarını nasıl etkiledi?
Diğer firmalar zaten Kalabak suyundan çok daha pahalı satılıyor? Bu firmalar, Kalabak suyunun tüketimini azaltmak için özel fiyatlar ve indirimler sunuyor, promosyon uygulamaları yapıyor. Ancak, Kalabak suyunun fiyatı piyasadaki diğer sulara göre hala daha uygun olması, kullanım alanının geniş olması sebebiyle hala tercih edilmeye devam ediyor. Eskişehirliler her şeye rağmen Kalabak suyuna sahip çıkıyor, vazgeçmiyor. Kalabak suyunun kötülenmesine asla izin vermiyor.
-Kalabak suyuna bir daha zam gelir mi?
-Su bizim kutsalımız. Sağlık ve temizlik için bol su tüketmeliyiz. Ancak suya ulaşımın pahalı olmaması gerekiyor. Evet Kalabak, diğer tüm sulardan çok daha ucuz. Evlerimize kadar sakalarla geliyor. Ancak Kalabak suyunu da bir kamu kuruluşunun işlettiğini unutmamalıyız. Kamu kuruluşlarının önceliği her zaman halkın sağlığı olmalı! Uzunca bir süre daha Kalabak suyuna zam geleceğini düşünmüyorum. En azından belirli girdilerde artış olmazsa zam yapılmaz!
-Ankara-İzmir hızlı tren hattının Eskişehir’den geçmeyeceği kesinleşti. Bu konuda tepkiler var, neler söyleyeceksiniz.
-Hızlı trenin duracağı duraklar açıklanınca Eskişehir’in olmadığı görüldü ve haliyle tepkiler çoğaldı. Oysa 2-3 yıl önce bu konu gündeme gelmişti. İzmir hızlı treni sadece Eskişehir ili sınırlarından geçiyordu. Eskişehirliler bu projeyi şehir merkezinden geçiyor olarak algıladı. Ne yazık ki zamanında müdahale etmedik ve İzmir hızlı trenini kaçırdık. Burada herkesin sorumluluğu var. Ancak en büyük sorumluluk iktidar partisi milletvekillerine ait.
-Bundan sonra ne yapılabilir?
-Eskişehir’in İzmir’e hızlı ulaşabilmesi sağlayacak olan hızlı treni kaçırdı. Önümüzde bir İstanbul-Antalya hızlı tren hattı var. Eskişehirliler bu hatta yoğunlaşmalı ve mutlaka Eskişehir’den geçmesini sağlamalı. Önümüzdeki yıllarda İstanbul-izmir hızlı tren hattı gündeme gelirse en azından Eskişehir Afyonkarahisar arası bir hızlı tren hattı yapılabilir. Eskişehir bunu talep etmeli.
-Eskişehir gündeminde şu sıralar pek siyaset konuşulmuyor. Siyasi cephede neler var?
-Şu anda gözler AK Parti’de genel merkezde yapılacak bir değişiklik mutlaka illere de yansıyacaktır. AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak yeniden görevlendirilebilir ve kendisinden yeni bir teşkilat yapılanması kurması istenebilir. Bu durumda Albayrak, yeni bir yönetim kurar yeni ilçe başkanlarının ataması yapılır. Bize gelen kulis bilgilere göre de ilçe başkanları mevcut yapılanmadan pek memnun olmadıklarını duyuyoruz.