Yeni Sendika (Yenilikçi Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası) Genel Başkan Yardımcısı Abdulbaki Tekin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Sağlık bakanlığında bakan değişikliği ile birlikte sağlık politikalarındaki yapılmak istenen değişikler ile özellikle koruyucu ve önleyici hekimliğin güçlendirilmesi noktasında aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesi çalışmalarını destekliyor ve bu anlamda sağlık hizmetlerinin bir bütün olduğu gerçeğiyle sağlık çalışanlarımızın sosyal ve özlük haklarının geliştirilmesi noktasında adımların atılmasını bekliyoruz. Bu bağlamda:
3600 ek gösterge 1.Dereceye düşen tüm memurlara sınıf ayrımı yapılmadan verilmelidir.
Sağlık çalışanlarına ve birinci derece yakınlarına sağlık tesislerinde muayenede öncelik verilmelidir.
Sağlık çalışanlarının almış oldukları farklı ücretlerin tek kalem maaş olarak verilmesi ve emekliliğe yansıtılmasını talep ediyoruz.
Sağlık çalışanlarına verilen teşvik ödemelerinde adaletli ve hakkaniyetli bir paylaşım yapılması, hizmetlisinden memuruna hemşiresinden hekimine eczacısından fizyoterapistine tüm çalışanların hak ettiği ücreti alması için teşvik yönetmeliğinin tekrardan revize edilmesini talep ediyoruz.
sağlık mesleğinin saygınlığını artıracak çalışmaların biran önce yapılması ağır bir iş yükü altında hizmet eden sağlık çalışanlarımızın hem kendi içinde hem de toplum karşısında saygınlığı kazandıracak adımların atılmasını talep ediyoruz.
Sağlık meslekleri kanunun biran önce hazırlanarak mesleki branşlaşma ile kariyer basamaklarının oluşturulması ve özlük hakkı olarak da yansıtılmasını talep ediyoruz.
Sağlık yönteminde yönetici akademisi kurulmalı, kurulan akademide Türkiye sağılığını yönetecek ehliyet ve liyakatli yöneticiler yetiştirilmeli, siyasi, sendikal ve ideolojik görüş ayrımı yapılmadan sağlığı yönetmeye talip tüm sağlık çalışanlarına fırsat verilmelidir.
Anne dostu bebek dostu hastane uygulamaları gibi çalışanların çalışma ortamlarının ve çalışma motivasyonlarını yükseltecek, çalışanların kurumsal aidiyetini ve kuruma olan güvenini artırmak amacıyla ÇALIŞANA DOST SAĞLIK TESİSİSLERİ projesi uygulamaya konulmalıdır.
Sağlık Bakanlığı uhdesinde Sağlık Teknokenti kurulmalı, proje geliştirin sağlık çalışanlarına inovatif çalışmaları için imkan sunulmalıdır.
Şiddet ve Mobbing ile mücadele daha etkin yapılmalı, bakanlık bünyesinde şiddet ve mobbing ile mücadele dairesi kurulmalı, sadece kayıt tutan değil şiddet ve mobbingi bertaraf edici çalışmalar yapılmalıdır.
tüm illerde sağlık misafirhaneleri kurulmalı ve 24 saat esaslı kreşler açılmalıdır.
Nöbet ücretlerinde yüzde yüzlük bir artış yapılmalı, mesai harici çalışmalarda fazla mesai ücretleri iki katı olarak verilmelidir.
Yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarına sınavsız kadro verilmeli, sınav olacaksa da düzenli olarak yapılmalı, ihdas edilen kadro sayısı artırılmalı, yapılan sınavlarda sorulan sorular bu meslek grubuna uygun şekilde sorulmalıdır.
Sağlık çalışanlarına muayene önceliği verilmelidir. Mhrs’de yapılacak düzenleme ile sağlık çalışanlarının 1. Derece yakınlarının muayene önceliğinden yararlanacağı bir sistem kurulmalıdır.
Banka promosyonları acilen güncellenmeli, sağlık çalışanlarının mağduriyeti giderilmelidir.
Adli tıp Kurumu Çalışanlarının görevde yükselme unvan değişikliği sınavı, atama nakil yönetmeliği, tüm çalışanlara nöbet ücreti verilmesi, döner sermaye uygulamasında hakkaniyetli bir şekilde yeniden düzenlenmelidir.
Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlığında ek ders karşılığı çalışanlarına kadro verilmelidir. Yine bakanlık bünyesinde çalışan sosyal hizmet çalışanlarımızın özlük haklarına yönelik acilen çalışma yapılmalıdır.
Sağlık ve Sosyal Hizmet çalışanlarının izin devirleri sınırlandırılmamalı ve izinler devredilebilmelidir.
Ülkemizdeki sosyal güvenlik sisteminin içinde barındırdığı memur işçi çalışan emekli ücretlerindeki adaletsizlik kamu çalışanları içindeki hem bir haksızlığa hem de çalışma barışını bozacak uygulamalara fırsat vermektedir. 5510 sayılı Kanun acilen yeniden düzenlenmelidir. Bu bağlamda:
Emekli maaşları ile ilgili acil bir şekilde çalışma yapılmalıdır. Özellikle 2023 Temmuz ayında verilen seyyanen zam ile birlikte çalışan ile emekli arasındaki maaş farkı açılmış bir çalışan emekli olduğunda çalışırken aldığı maaşın yüzde 50 si kadar maaş almaktadır. Bu anlamda 5434 sayılı kanuna ve 5510 sayılı kanuna tabi çalışanların aylık bağlama oranları yeniden düzenlenmeli emeklilerin de insanca yaşayacağı bir ücreti almaları sağlanmalıdır.
5510 sayılı kanun ile 2008 sonrası göreve başlayan kamu çalışanlarının aylık bağlama oranları arttırılmalı ek göstergeden faydalanmaları sağlanmalı 2008 öncesi ve sonrası adaletsizliği ortadan kaldırılmalıdır.
2008 öncesinde 657 sayılı kanunun 4/b maddesine göre sözleşmeli olarak çalışırken 2008 sonrası kadroya geçen kamu çalışanlarının mağduriyeti giderilmelidir.
Yıpranma payının kapsamı genişletilmeli sağlık hizmeti veren YHS, GİH, THS ve Sağlık Çalışanlarının tamamı ve hizmet kolumuz da bulunan adli tıp kurumu çalışanları ile aile ve sosyal hizmetler bakanlığı çalışanları da yıpranma payından faydalandırılmalıdır.
Sağlık ve sosyal hizmet kolunda görev yapan kadın çalışanlara çocuk başı bir yıl erken emeklilik hakkı verilmelidir."
"Sağlık Çalışanlarına Hastane Muayenelerinde Öncelik Verilmeli"
Abdulbaki Tekin, sağlık politikalarındaki yapılmak istenen değişikler ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Yorumlar