Eskişehir halkı tarafından istenmediği halde Odunpazarı Belediyesi'nin yer gösterdiği Yöresel Ürünler Festivali adı altındaki çadır satışı bugün itibari ile başladı. Halkın sağlığı ile oynayan ve haksız rekabetle Eskişehir esnaf ve tüccarını Kurban Bayramı öncesi önemli oranda zarara sokan festivalin iptalini hem Eskişehir halkı hem de esnaf ve tüccarı istiyor. Eskişehir esnafı ve halkı İl Sağlık Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü ve belediyeleri sorumluluklarını acilen yerine getirmeye davet ediyorlar.

"HALK SAĞLIĞI DA TEHDİT ALTINDA!"

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, 7-15 Haziran tarihleri arasında Odunpazarı Belediyesi tarafından sağlanan bir alanda gerçekleştirilen festivalin benzerleri ile daha önce de karşılaştıklarını ve bazılarını iptal ettirdiklerini hatırlatarak tepki göstermişti. Güler şunları söylemişti:

“Eskişehir esnafının ve tüccarının mağduriyet yaşamasına sebep olacak bir keyfi uygulamayla daha ne yazık ki karşı karşıyayız. Daha önce türlü isimlerle ve bahanelerle karşılaştığımız ve açılmasına engel olduğumuz çadır satışlarına bir yenisi daha eklenmek istenmektedir. Yöresel ürünler festivali adı altında yapılan ve şehrin hassasiyetlerinin istismar edildiği bu uygulamaya Eskişehir Ticaret Odası olarak sessiz kalmamız mümkün değildir.

02 

Bayram öncesinde iş yapmaya hazırlanan, vergisini bu şehirde ödeyip bu şehirde yaşayan esnaf ve tüccarın mağdur edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Yetkilileri buradan uyarıyorum: Festival adı altındaki bu uygulamaya izin verirseniz, şehrin tüccar ve esnafının zarar görmesine de imkan tanımış olursunuz. Üstelik böyle bir uygulamayla Eskişehir’in hassasiyet gösterdiği konuların istismar edilmesine de müsaade edersiniz. Zaten zor şartlar altında iş yapan tüccarımız ve esnafımızın zarar görmemesi için bu yanlış uygulamadan bir an önce dönülmesi gerekmektedir. Menşei belli olmayan ve halk sağlığını doğrudan tehdit eden bu ürünlerin satışının yapılmasına izin veren seçilmiş veya atanmış tüm yetkilileri bir kez daha uyarıyorum."

Eskişehir Valiliği, Kurban tedbirlerini duyurdu Eskişehir Valiliği, Kurban tedbirlerini duyurdu

"BU SAĞLIKSIZ VE ZARAR VERİCİ FESTİVAL DURDURULMALI!"

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen de aynı konuda açıklama yaptı ve festivale izin verilmesine sert tepki gösterdi.

Birsen de konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

01

"Festival, panayır, kermes, yöresel ürün tanıtımları gibi etkinliklerde yapılan satışlar genellikle işyerlerinin açılış ve faaliyetleri ile ilgili mevzuata uymamakta ve tüm kanuni gereklerini yerine getirerek aynı faaliyet kolunda çalışan esnaf ve sanatkârlarımız açısından haksız rekabet oluşturmaktadır.

Özellikle yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde  Eskişehir’de bu tür bir etkinliğin gerçekleştirilmesi; ekonomik açıdan zor günler geçiren ve bayram öncesi hareketlenecek olan piyasaya güvenerek mal alan, yatırım yapan esnafı ticari açıdan zora sokacak bir uygulama. Halkımız açısından da satın aldıkları ürünlerin takibinin yapılması ve olası şikayetlerin giderilmesi açısından oldukça önemli olumsuzluklara neden olacak bu tür organizasyonların gerçekleştirilmesini doğru bulmuyoruz.

Bugüne kadar bu tür organizasyonlara karşı olduğumuzu belirterek çalışmalarımızı bu yönde yapmış olup 07/15 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek bu etkinliğin durdurulmasını Odunpazarı Belediyesi’nden ve yetkili makamlardan önemle talep ediyoruz.”

Kaynak: Eskişehir İlk Haber