Konferansa Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aliye Mavili ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Şimşek başta olmak üzere çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aliye Mavili konuşmasında şunlara yer verdi: “Aslında halk sağlığı, sosyal hizmetin toplum temelli uygulamaları için çok değerli bir uygulama alanı. Bizler şu ana kadar fakültelerde biraz daha gururla ve bireysel oranlı gitmemize rağmen makrodaki küresel sorunların ülkemize yansıyan parçalarını hem halk sağlığı hem de toplum sağlığı bakımından çok derinden yaşamaya başladığımız günlerden geçmekteyiz. Bunun için ulusal düzeyde arkadaşlarımızın yoksulluktan sağlığa, işsizlikten evsizliğe birçok temel alanda eğitim ve donanımlarını güçlendirmemiz gereken bir sürecin içerisindeyiz. Toplumsal kaynakları da sinerjik olarak büyütmeye ihtiyacımız var; bunu sadece eğitim elemanlarımızla değil diğer okullar, üniversiteler ile iletişimde olup sizlere aktarmamız gerekiyor.”
“Sağlık doğuştan kazanılmış bir insan hakkıdır”
Sosyal Hizmet Günü’nü kutlayarak konuşmasına başlayan İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Şimşek ise konuşmasının devamında şunlara yer verdi: “1947’de Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilmiş bir sağlık tanımı var; 1946’da Uluslararası Sağlık Konferansı düzenleniyor ve o konferansta sağlık tanımı yapılıyor. Sağlık yalnız hastalık ve sakatlık halinin olmayışı değil bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Sağlık hakkı temel bir insan hakkıdır, sağlık hakkını vermek devletin görevidir. Fiziksel iyilik organların işlevlerin, tam yerine getirmesi, engelinin olmaması, ruhsal iyilik. İyilik halini bozan önemli faktörlerden birisi afetlerdir. Afetler son 20 yılda 22,5 kat arttı ve erken ölümü doğrudan etkiliyor. Biyolojik özelliklerimiz bakımından da etkileyen önemli faktörler bulunmakta. Sağlık hizmetinin yapısı, sağlık bilgisi ve sağlık hizmetine erişebilirlik sorunları, sağlık kurumlarının alt yapıları gibi etkiler erken ölüm nedenlerinden. Sosyal hizmet araştırmalarında sosyal adaleti sağlamaya çalışıyoruz. Sosyal adalet bir toplulukta herkesin sağlık hizmetine erişmesidir ve biz de dezavantajlı gruplarla çalışıyoruz. Göçmen olabilir, özel gereksinimli, şizofreni hastası ve yakınları olabilir. Bizim yaklaşımımız onlara öncelik vermek çünkü amacımız sosyal adaleti sağlamak.”
Konferans soru cevap kısmı ve ardından Prof. Dr. Aliye Mavili’nin Prof. Dr. Zeynep Şimşek’e teşekkür belgesi takdim etmesi ile sona erdi.
eskisehirilkhaber.com