Ekonomi Gazetesi Bölge Temsilcisi Baş ayrıca seçmenle adayların aynı kaygıları taşımadığına da işaret ederek, “Bu seçimin sonucunu sadece belediye hizmetleri belirlemeyecek. Siyasetçi seçilememe kaygısı içindeyken, vatandaş geçinememe kaygısı içinde” dedi.
Gündemimizde siyasi partilerin belediye meclis üyeleri listeleri var. Meclis üyesi adayları belli oldu. Bu konuda nasıl bir değerlendirme yapmak istersiniz? Eskişehir halkının beklediği bir aday kadrosu oldu mu?
ALİ BAŞ: Meclis üyeleri belirlenirken birçok kriter olduğuna inanıyorum. Belli bir meslek grubunu temsil etmeli, belli bir bölgeyi semti temsil etmeli, hemşerileri olmalı. Kısacası bir meclis üyesinin rakip partiden de oy getirebilme potansiyeli olmalı. AK Parti ve CHP başta olmak üzere listelere baktığımda bu potansiyele sahip pek az meclis üyesi adayı gördüm.
Başka gördükleriniz var mı?
ALİ BAŞ: En başta şunu söyleyebilirim ki bir değişim gördüm. Eskişehir siyasetinde en azından kalıpların yıkılıp bir değişimin gerçekleştiğini söyleyebilirim. Listelerde eski tabirle bir harman yapılmış. Eskiler ve yeniler bir arada. Bir de şehri ileriye götürecek genç isimlerin olması beni umutlandırıyor. Evet, genç isimler var. Bu isimlerin gelecekte Eskişehir’e yön vereceğini düşünüyorum…
Kimler var mesela, örnek verebilir misiniz?
ALİ BAŞ: Örneğin AK Parti’den Musab Tayyip Altınkaynak, Ali Semih Ünlü, Cihan Ertok… CHP’den Çağrı Özeçoğlu, Kerem Toparlar… Bu genç isimlerin şehrin geleceğinde etkili olacağını düşünüyorum. Gençler dışında AK Parti’den Ahmet Sivri, Yusuf Kavaklı, Mehmet Kepez, Süleyman Ekşi, Bilal Temen öne çıkan isimler oluyor. CHP listelerinde ise siyaseten etkili ve güçlü isimler var. Ayhan Sülük, Ali Haydar Çelik, Emre Genç, Evren Olcay, Nihat Çuhadar, Hüsnü Kaptan, Hasan Ünal, Erdal Şahbaz, Erkan Uçkan, Fikriye Güven Zaptiye, Vural Yörük, Erdoğan Aydoğmuş, Atilay Dalgıç, Mete Yılmaz bu isimlerden sadece birkaçı… Seçimin sonucunu kimse bilemez ama listelere baktığımızda meclislerimizin epey kaliteli olduğunu söyleyebilirim.
‘YEREL MEDYAYI YOK SAYAN KAYBEDER’
Propaganda yöntemlerini sormak istiyorum. Yerel medya bu seçimlerde sizce ne kadar etkili? Yoksa yaygın medya organları mı daha etkili?
ALİ BAŞ: Propagandada yerel veya yaygın diye birbirinden ayırmanın doğru olduğunu pek düşünmüyorum. Eskişehir’deki gazeteler ve haber portalları son derece etkili. Televizyonlarımız ES TV ve Kanal 26’da çok önemli programlar yapılıyor. Bakın çok değerli gazeteci arkadaşlarımız var. Sosyal medya hesapları çok etkili. Yazdıkları iki cümle ile çok geniş kitleleri etkileyebiliyorlar. Değerli meslektaşım Arif Anbar birkaç gün önce Kazım Kurt’un Nebi Hatipoğlu’na verdiği yanıtı X hesabından paylaştı. 28 bin kişi izlemiş…
Bir başka meslektaşım Cihan Yıldırım’ın bir paylaşımı 39 bin kişi tarafından görülmüş. Yine Soner Yüksel’in de X hesabından 100 bin kişiye ulaştığına tanık olduk. Bu bakımdan yerelde gazetecilik yapan arkadaşlarımız ciddi kitlelere ulaşıyor. Eskişehir’deki yerel gazeteler ve gazeteciler çok kuvvetli. Yok sayan kaybeder!
‘SEÇENLE SEÇİLENİN DERDİ BİR DEĞİL’
Seçimin sonucu nasıl olur? Neler belirler?
ALİ BAŞ: Genç meslektaşlarımızdan Sonhaber gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ayşegül Hümmet’in köşesinde okuduğum bir cümle var. Not aldım…
Şöyle diyor:
“Ekonomik krizin beraberinde getirdiği psikolojik bunalım toplumu ayrıştırırken içten çürümeyi de hızlandırıyor.
Siyasetçinin kendi kaygılarını yüzünden okuyan vatandaş derdimiz bir değil diyerek seçmekten bile vazgeçiyor.”
Harika bir tespit! Bu seçimin sonucunu sadece belediye hizmetleri belirlemeyecek. Siyasetçi seçilememe kaygısı içindeyken, vatandaş geçinememe kaygısı içinde! Bu nedenle vaatler, projeler inanın birçok vatandaşımızın da pek umurunda değil!
eskisehirilkhaber.com