Taksiciler dert küpü

Eskişehir'deki taksiciler mesleklerini icra ederken yaşadıkları sorunları Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber'e anlattı.

İçinde bulundukları sektörün zorluklarıyla başa çıkmak zorunda kalan taksiciler, mesleklerinin getirdiği sorunları anlatarak yetkililerin seslerini duymasını istiyor. Şehrin içinden çıkılmaz trafik keşmekeşinden müşterilerin beklentilerine kadar pek çok konuda karşılaştıkları sorunları dile getiren taksi şoförleri Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber’e konuştular.

‘VATANDAŞLAR DUYARLI OLMALI’

Taksi şoförü Hüseyin T., “Taksiye iyi insan da biniyor, kötüsü de, sarhoşu da… Her çeşit insan biniyor. 50 liralık yola gidiyor, sanki taksiyi satın almış gibi davranıyor. Sohbet, muhabbet yok. Şuraya gideceğiz, bitti. Biz de insanız. Başka bir problemim yok benim. Vatandaşların daha duyarlı olmaları benim için yeterli” dedi.

Muzaffer Aksöz

‘YAPILACAK İŞ DEĞİL’

Emekli polis memuru olan taksi şoförü Muzaffer Aksöz ise güvenlik ile ilgili problemlerden bahsetti. Aksöz, “eskiden güvenlik açısından daha kötüydük. Her gün bir olay olurdu. Eski Emniyet Müdürü Savaş Yücel ve Eski Vali Ali Fuat Güven birer efsaneydi, onların yaptığı temizlik bugün bile etkisini sürdürüyor. Taksicilerin güvenliği için çok şey yaptılar. Zor bir meslek bu. Mesaisi çok. Ben dinlendirici olarak geldiğim için diğer arkadaşlara göre daha iyiyim. Meslek olarak yapılacak iş değil ama emeklilerin çalışması da gerek şu anda. Trafik sorunu çok. En çok yoran o zaten. Araç sahiplerine göre taksimetreye zam gelmeli, onlar daha iyi bilir ama vatandaşı da düşünmek lazım. İşin ağırlığı gecede. Hava soğuk, aracın yıkanması gerekiyor. Geceleri oto yıkamalar kapalı olduğu için bu da çok zor. Bunun için bir yer olsa çok iyi olur. Mesela durakta bir tuvalet bile yok. Gece her yer kapalı. Sorunlar bunlar” diye konuştu.

‘SARHOŞLARDAN DERT YANDI’

Taksi şoförü Hüseyin M., “Bizim sorunumuz kısa mesafe, indi bindi olmaması. Ayrıca gece alkollü kişilerin çok büyük problemler çıkartması” dedi.

İbrahim Gönüllü

‘TRAFİK SORUNUNU ÇÖZECEK BİRİ GELSİN’

Taksi durağı kahyası İbrahim Gönüllü, trafiğin temel problem olduğunu vurguladı. Gönüllü, “taksicilerin en büyük sıkıntısı trafik problemi. Ayrıca vatandaşların ikinci sıraya park etmeleri yine büyük sorunlarımızdan. Tramvay yolları trafiğe büyük etki ediyor. Bunun sebebi yolların kapalı olması ve vatmanların ellerindeki kumandayla istediği yolları kapatmaları. Taksicilik mesleği çok zor. Her an başına gelebilecek sıkıntıya hazır bir şekilde ekmek parası için koşturuyor arkadaşlar. Özellikle sarhoş yolcuların başımıza açmadığı iş kalmıyor. Paramızı alamıyoruz, kavga çok oluyor. Sarhoş insanların istediğini yapmak zor oluyor özellikle. İnsanların biraz daha duyarlı olup ikinci sıraya araçlarını park etmemelerini de rica ediyoruz. Onlara da hak veriyoruz. Hayat pahalılığı içinde beş dakikalık işleri için otopark ücreti ödemek istemiyorlar. Bazen trafik polislerinin taksicilere karşı yaptırımı normal vatandaştan farklı olabiliyor. Çünkü plakamız belli, yerimiz belli. Biz de bunun farkında olduğumuz için buna göre davranıyoruz. Önümüzdeki seçimlerde tramvay sorununu çözecek biri gelirse iyi olur çünkü mevcut belediye başkanı çözmüyor. İnşallah trafikle ilgili sorunları çözecek vaatler gerçekleştirecek biri gelir” diye konuştu.

Tuncay Y.

‘İLÇEDEKİ TAKSİLER MERKEZE GELMEMELİ’

Taksi durağı başkanı Tuncay Y., “Valla yaşadığımız sıkıntılar ilçe plakaları, ilçeden gelenler. İlçedeki taksiler geliyor buraya, merkeze gelip çalışıyor. Bizim ekmeğimize mâni oluyor. Bir de duraklarımız eskidi artık iyice. Onların değişmesini istiyoruz” dedi.

eskisehirilkhaber.com