-Ali hocam yeni haftadan selamlar. Eskişehir’in gündemi epey yoğun! İlk olarak AK Parti il başkanı Gürhan Albayrak konusuna değinelim istiyorum.
-Değinelim de ne olmuş ki Gürhan Albayrak’a!
-Ayşe Ünlüce’ye yaptığı ziyaret var. Parti içinde muhalefet olan kesimler var. Tüm bunlarla ilgili neler söylemek istersiniz?
-Gürhan Albayrak, Eskişehir’in yetiştirdiği önemli sanayicilerimizin arasında. Son derece başarılı. 2018 yılında Berlin’de Raylı Sistemler Fuarı’na katıldım. Dünyanın bir çok yerinden firmalar fuarda yer alıyor. Türkiye’den de 5-6 firma var. 3 tanesi de Eskişehir’den TÜLOMSAŞ, ESTRAM ve Gürhan Albayrak’ın firmasıydı, Albayraklar Makine…
Hep söylenir ya “Yerli ve milli” İşte Albayrak’ın firması yerli ve millinin vücut bulmuş hali! Gürhan Albayrak 40-50 yıl önce ne yapıyordu biliyor musunuz?
-Ne yapırdı hocam?
-Sanayide çıraktı! Babasının yanında çırak! Sanayi Çarşısı’nda küçük bir atölyeleri vardı. O ufak atölyeden bugün ihracat yapan istihdam yaratan bir fabrika ortaya çıktı.
-Peki hocam yerli ve milli konusuna örnek verebilir misiniz?
-Sadece benim bildiğimi anlatayım Bakın Raylı sistemlerde peron ayırıcı kapı sistemi var. Biz bunu dışardan ithal ediyorduk. İşte Albayrak bunu ilk yapan firma oldu. Tamamen yerli ve milli! Eskiden ithal ettiğimiz bir sistemi şimdi ihraç ediyoruz. Kısacası Albayrak iş yaşamında başarılı ve bu başarısını siyasetede taşımaya karar vermiş.
-ikisi bir arada zor olmaz mı sizce?
-Bakın, bunu sadece AK Parti için söylemiyorum. Tüm iktidar partileri hatta belediyeler içinde söyleyebiliriz. Kimileri siyaset yaptığı için zenginleşir. Hem AK Parti cephesinde hem de CHP’li belediyeler cephesinde bu böyledir. Bir de tırnaklarıyla kazıya kazıya gelip siyaset yapıp şehrine ülkesine hizmet etmek isteyenler var. Albayrak, tırnaklarıyla kazıyıp bir yere geldikten sonra aktif siyasete girdi.
-Peki AK Parti’nin seçim yenilgisinde Gürhan Albayrak’ın hataları var mı sizce?
-Seçim mağlubiyetinde AK Parti içinde sanırım hatasız kabul edilebilecek tek kişi Gürhan Albayrak’tır. Seçim yarışı başladıktan sonra görevi Süleyman Reyhan’dan devraldı. Şunu da sormek gerekir, AK Parti’nin belediye başkan adaylarını Gürhan Albayrak mı belirledi? Benim bildiğim kadarıyla sadece bir adayın belirlenmesinde biraz etkisi olmuş. Diğer adayların belirlenmesinde dahli yok! Seçimde gücü yettiğince tüm adaylarla birlikte hareket etti. Seçim döneminde küskünleri barıştırdı, partiden uzak duran üyelerin gönlünü kazanmaya çalıştı. Gürhan Albayrak’ın bu seçim yenilgisinde en az sorumluluğu olan kişi olmasına rağmen, sorumluluğu neredeyse tek başına üstlendi.
-Peki Gürhan Albayrak’ın seçimden sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’yi ziyaretini nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Normal değerlendiriyorum. Ziyaret etmemesi anormal olurdu. Ülke genelinde siyasette bir normalleşme yaşanıyor. Bunun Eskişehir’de de yansıması son derece doğal! Zaten Ayşe hanım da hemen iade-i ziyarette bulundu. Bakın daha önce de dile getirmiştim. Ünlüce ve Albayrak’ın birlikte kahve içmesi Eskişehir’in sorunlarının yarısının kolayca çözülmesi anlamına geliyor.
-Gürhan Albayrak bundan sonra nasıl bir yol izlemeli?
-Bakın AK Parti’nin 100 binin üzerinde üyesi var. Bu Eskişehir nüfusunun yüzde 10’una denk geliyor. Üyeler arasında bile son seçimde kendi partisine oy vermeyen kişiler var. Politik aktörleri söylemiyorum. Emekli, işçi, ev hanımlarından bahsediyorum. Öncelikle bu insanların bulunup tespit edilmesi gerekiyor. Daha sonra da güçlü olan AK Parti teşkilatını daha da güçlendirmeli! Akil insanların yanı sıra pratik iş yapabilen genç bir kadro oluşturmalı! AK Parti açısından Eskişehir’in durumu komşu kentler Afyonkarahisar, Kütahya gibi değil! Ortada bir AK Parti başarısızlığı var ancak Eskişehir bu başarısızlıkta Türkiye ortalamısının altında! Bu bile Albayrak için bir fırsattır.