-Ali bey, yeni bir haftada yine birlikteyiz. Eskişehir’in siyasi gündemi yine oldukça hareketli! Sizin değerlendirmeniz nasıl, Eskişehir’i kamuoyunun gözünden kaçan noktalar var mı?
-CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Eskişehir’e gelmesi ve belediyelerin SGK borçları ile ilgili yaptığı açıklama var. Ardından da AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun verdiği yanıt vardı. Ancak bence Eskişehir’in üzerinde düşünmesi konuşması gereken bir rapor vardı.
-Nedir o rapor?
-Eskişehir Sanayi Odası’nın hazırladığı “Eskişehir’in yeşil şehirler programı kriterlerine göre değerlendirmesi” raporu var. Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Koordinatörü Ömer Benli ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe, raporu kamuoyuna duyurdu.
-Bu raporu biraz anlatabilir misiniz?
-Tabii, memnuniyetle. Eskişehir Sanayi Odası’nın şehir ve sanayi arasında bir uyum sağlama ve çevresel sürdürülebilirliği destekleme hedefi var. Uzun süredir üzerinde çalışılan bu rapor, Eskişehir’in çevresel zorluklarla başa çıkabilmesi için kapsamlı bir yol haritası sunuyor. Gelecek nesillere daha yeşil ve yaşanabilir bir şehir bırakmak amacıyla hazırlanan bu rapor, su, hava, toprak ve iklim değişikliği gibi geniş bir konu yelpazesi üzerinde duruyor.
-Raporun sunduğu bu yol haritası nasıl bir etki yaratmayı hedefliyor?
Rapor, bana göre şehrimizin çevresel sorunlarına çözüm arayan bir rehber niteliği taşıyor. Amacı Eskişehir’in çevresel zorluklarını belirleyip bunları sürdürülebilir önlemlerle çözmek. Bu sayede, hem sanayi hem de şehir yaşamını daha uyumlu ve çevre dostu hale getirilmek isteniyor. İklim değişikliği gibi büyük tehditlere karşı adımlar atarken, toplumsal ve çevresel hedefleri bir arada tutarak daha yaşanabilir bir gelecek inşa etmeyi amaçlıyor.
-Raporu incelediniz. Bu bulgular ışığında Eskişehir’in hangi konularda geliştirilmesi gerektiğini söyleyebilirsiniz?
-Eskişehir’in hızlı kentsel genişleme ve plansız arazi kullanımı gibi konularda çevresel ve sosyal baskıları artırdığını gösteriyor. Özellikle katı atık yönetimi, su kaynaklarının korunması ve enerji verimliliği gibi alanlarda iyileştirmeler yapılması gerekiyor. Ayrıca, sürdürülebilir yapılaşma politikaları ve yeşil alanların korunması, yaşam kalitesini artıracak unsurlar arasında yer alıyor. Bu rapor aynı zamanda Valilik, belediye, sanayi ve parlamentonun iş birliği yapmasının da bir aracı olabilir.
EĞİTİM BİR-SEN’İ KUTLUYORUM
- İsrail'in öldürdüğü Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, için bir günlük yas ilan edildi. Türkiye’nin her yerinde protesto gösterileri yapıldı. Bu konuda neler söylemek istersiniz.
-İsrail’i ne yazık ki kimse durduramıyor. Gazze’yi yerli bir ettikten sonra, İran’da hain bir suikast düzenleyerek Hamas liderini öldürdü. Lübnan’a saldırdı, Suriye’nin Golan tepelerini zaten işgal altında tutuyor. İsrail Ortadoğu’yu kana bulamaya kararlı gözüküyor. Eskişehir’deki protesto da son derece anlamlıydı. Öncülük eden Eğitim-Bir Sen Şubesini ve başkanı İbrahim Akar’ı tebrik ediyorum.
ESKİŞEHİR’DE YAPMAMALIYDI!
-Özgür Özel’in Eskişehir’de yaptığı SGK açıklamasını da kısaca değerlendirebilir misiniz?
- CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in söyledikleri son derece doğru. Ancak söylediği yer yanlış! Eskişehir’de bu açıklamanın yapılacağı en son yer olmalıydı. Eskişehir’de AK Parti Büyükşehir Belediyesi’ni hiç yönetmedi.