Eskişehir'de yakın geçmişe kadar en önemli tartışmalardan birinin sebebi, İnternet ortamında yapılan anketlerde Eskişehir'in dünyanın en güvenli şehirleri arasına girmesiydi. Çünkü İnternet ortamında birkaç yüz kişilik iyi organizasyon neticesinde elde edilebilecek böyle bir başarıyı sahiplenmek adına en önce Büyükşehir Belediye yönetimi harekete geçerdi. Sahip oldukları medya gücüyle sanki kendileri gayret etmişler, çaba harcamışlar da şehir o yüzden bu kadar güvenli hale gelmiş gibi kullanmaya kalkarlardı.

HEM GÜVENLİK GÜÇLERİNİN NE KADAR ÇABA GÖSTERDİĞİNİ GÖSTERDİ HEM KAMUOYUNU BİLİNÇLENDİRDİ

Geçen hafta içinde Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskişehir'de huzuru sağlama adına güvenlik güçlerimizin (Polis-Jandarma-Bekçi) Ağustos ayı içinde yaptıkları çalışmaları tek tek Eskişehir kamuoyu ile paylaştı. Bu paylaşım Eskişehir İlk Haber'in dijital sayısında Perşembe günü "Güvenli Şehir Eskişehir" başlığıyla haberleştirildi.

Biz hem Eskişehir'in huzurunu sağlama adına yapılan çalışmaları, verilen emekleri hem de Vali Hüseyin Aksoy'un bu çalışmaları halkın bilgisine sunmasını, kamuoyunu bilgilendirmesini önemsiyoruz.

GÜVENLİĞİMİZ İÇİN 7/24 HİZMET VERİYORLAR

İşin aslına bakarsanız Emniyet güçlerimizin yaptığı çalışmalara birçoğumuz uzak kalıyoruz. Ancak onlar 7/24 çalışıyorlar, gece gündüz gayret gösteriyorlar. Güvenliğin belli bir saati yok; dolayısıyla gece gündüz ve sürekli olarak gerçekleştirilen bir eylem. Eğer bu eylemde bir aksaklık, eksiklik olsa elbette huzurumuzu bozan hadiseler hızlı bir şekilde artabilir. İşte böyle bir şey olmasın, sağlanan huzur ortamı devam etsin, suç işlemeye meyilli olanlar yüz bulamasın diye güvenlik güçleri çalışmalarına hiç ara vermiyorlar. Eskişehir halkı da güvenlik güçleri ile birlikte çalışıyor, onların zaman zaman eli ayağı oluyor. Bazı olaylar, kimi hadiseler duyarlı Eskişehirlilerin verdiği bilgiler sayesinde çözülüyor, kimi suçlular çok daha önce yakalanıyor!

"EN GÜVENLİ ŞEHİRİZ" DİYEBİLMEMİZ İÇİN OLDUKÇA YOĞUN VE ÇEŞİTLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR!

"Güvenli Şehir Eskişehir!" demek gördüğünüz gibi çok kolay. Ancak bu sözü böyle rahat ve övünerek söyleyebilmemiz için verilen emekler, gösterilen gayretler çok büyük ve emin olun çoğumuzun sandığından çok daha çeşitli!

Eskişehir İlk Haber'in 5 Eylül 2024 tarihindeki manşet haberinde, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy’un brifing esnasında verdiği rakamlara yer verilmişti. Zaten sadece bir aylık rakamlara bakıldığında bile Eskişehir halkının huzuru ve güvenliği için yapılan çalışmaların çokluğu ve yoğunluğu, bu çalışmalar yapılırken elde edilen başarının büyüklüğü insanı şaşkınlığa sürüklüyor.

Bakın bu şehirde Ağustos ayı içinde güvenlikle ilgili olarak toplam 4 bin 331 oy hadise meydana gelmiş. Bu her gün ortalama 140 olay demektir. Biz hiç şüphesiz bu olayların belki birini ya da ikisini ancak duyuyoruz, geriye kalandan haberimiz bile olmuyor. İşte Vali Aksoy'un bilgilendirmesi bizim farkına varamadıklarımızdan haberdar olmamıza yarıyor. Güvenliğimiz için verilen gayret, yapılan çalışmalar hakkında farkındalık oluşmasını sağlıyor. Dahası güvenlik güçlerimizin aslında ne kadar yoğun bir çalışma temposu ile huzurumuzu sağlamaya çalıştıklarını fark edip onlara minnet duymamıza ve teşekkür etmemize vesile oluyor. Sahipsiz olmadığımızı, bizlerin huzur ve güvenliği için binlerce güvenlik gücünün her gün gayret gösterdiğini fark ettiriyor.

OLUP BİTEN HADİSELERDEN RAHATSIZLIĞI İFADE ETMENİN ZAMANINA VE ÜSLUBUNA DİKKAT ETMEK LAZIM!

Yapılan çalışmalar, bu çalışmalar sonunda elde edilen veriler bir yandan aslında bir şehrin profilini tespit etmeye yarıyor. Herhangi bir şehirde hangi suçlara meylin daha fazla olduğunu anlamamıza yarıyor örneğin. O konuda tedbirlerin daha fazla alınmasının önünü açıyor mesela!

Bu arada, bizlerin huzur ve mutluluğu için bu kadar büyük gayretler gösterilirken birileri de çıkıp Eskişehir'de asayiş olayların arttığına dikkat çektiğine şahit olabiliyoruz. Elbette vatandaş olarak bizlerin asayişle alakalı bir konuda bir yerde bir zafiyet yaşanmışsa tabi ki şikayet etme hakkımız var. Ancak bu tür şikayetlerimizi, örneğin şehrin valisi böyle bir açıklamayı yaptığı gün, sanki onun yaptığı açıklamaları küçültmek gibi bir derdimiz varmış gibi anlaşılacak şekilde yapmasak çok da iyi olmaz mı?

DÜNYANI EN GÜVENLİ ŞEHİRLERİNDE DE ELBETTE SUÇLAR İŞLENİYOR!

Elbette dünyanın en güvenli şehirlerinde de cinayetler işleniyor, tecavüzler gerçekleşiyor, insanlar hürriyetlerinden mahrum ediliyor, kaçakçılık yapılıyor, insanların huzurunu bozan kavgalar, gürültüler yaşanıyor. Her güvenli şehirde de birçok huzur bozucu olumsuzluk yaşanıyor.

Zaten dikkat edin dünyanın en güvenli şehirleri derken tamamen güvenli denmiyor. Ama dünyadaki şehirlere bakılınca güvenlikle alakalı suçların en az işlendiği, insanların en az huzursuz edildiği, göreceli olarak güvenlik konusunda diğerlerinin önüne geçmeyi başarmış şehirleriine dikkat çekiliyor!

Tam da bu nedenden dolayı, bizim huzur ve güvenliğimiz için sanki hiç uğraşılmıyormuş gibi bir havanın esmesine neden olacak şekilde açıklama yapmak doğru değil. Bizler ilk önce bizler için verilen emeğin, gösterilen gayretin teşekkürünü yapacağız, sonra da eğer bir zafiyetin gösterildiği bir hadise olursa veya biz o hisse kapılırsak, o zaman da sesimizi çıkararak o zafiyetin bir an önce giderilmesine yardımcı olacağız .Şunu bilmek durumundayız ki; binlerce insan bu şehirde güvenli bir şekilde yaşamamız için gerekirse canını tehlikeye atarak görev yapıyor!

Güvenlik her yönden önemli. En başta bizim huzur içinde yaşamamız için. Ama bu şehrin en güvenli şehirlerden birisi olması sadece bu yönüyle bizi ilgilendirmiyor. Ekonomik olarak da bu şehre, bu şehirde yaşayanlara katkısı oluyor.

GÜVENLİK BİR ŞEHRİN EKONOMİSİNİ OLDUKÇA OLUMLU ETKİLER!

Çünkü güvenli bir şehirde herkes yaşamak ister. Güvenli bir şehre talep daha fazla olur. Bu da o şehirde başta gayr-i menkul olmak üzere varlıkların değerine ek değer katar. Yani o şehirde yaşayan insanlar ekstradan kazanımlar elde ederler. Elbette güvenlik bu maksatla sağlanmıyor, huzun bu niyetle tesis edilmiyor ama nihayetinde böyle bir sonucu da oluyor. Özellikle yabancı turistler bir yere gitmeden önce o şehrin ilk önce güvenli olup olmadıklarına, ne kadar güvenli olduklarına bakıyorlar!

Bu şehirde alınan her türlü önleme rağmen 4331 hadise meydana geliyor bir ayda. Her ay bu şekilde olsa yılda 52 bin kadar hadisenin meydana gelmesi demektir. Elbette bunların önemli bir bölümü asayiş olayı değil, önlemeye yönelik, huzuru artırmaya yönelik çalışma büyük çoğunluğu. Asayiş olayları ile ilgili rakamlar, şehirde asayişi bozacak mahiyete sahip mekanların çokluğuna rağmen çok fazla değil.

Elbette her durumun daha iyisi de var. Bu güvenli şehrin güvenliğine her birimiz, kendi etrafımızda olup bitenlere karşı daha duyarlı olarak katkıda bulunabiliriz. Yapılan işleri takdir edip güvenlik güçlerimizi motive ederek katkıda bulunabiliriz. O yüzden sakın ama sakın yapılan işi küçümsemeye kalkışmayalım; başka şehirlere nazaran çok daha güvenli bir hale getirilmiş bu şehirde yaşamanın kıymetini bilelim.