29 Ağustos 2024 Perşembe günü.

Öğleden sonra, saat 15:07.

Haber merkezlerinin e-mail adreslerine "Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal'dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı" başlıklı haber içeren bir e-mail düşüyor.

E-maildeki haberde ise şu ifadelere yer veriliyor:

"Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Rektör Erdal, mesajında şu ifadelere yer verdi:

Aziz milletimiz bundan 102 yıl önce tarih boyunca unutulmayacak emsalsiz bir zafer kazandı. Tüm imkânsızlıklara rağmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde düşmana karşı birleşen kahraman ordumuz ve yüce milletimiz, kendi vatanında ilelebet hür ve bağımsız olarak yaşamaya devam edeceğini tüm dünyaya bir kez daha ilan etti.

Aziz milletimizin tarih boyunca gösterdiği büyük inanç, irade ve kararlılığın ışığında biz de Cumhuriyetimizi sonsuza kadar koruyacak ve yaşatacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle, bugün 102. yılını kutladığımız 30 Ağustos Zaferini bize armağan eden Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, vatan uğruna canlarını feda eden şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle yad ediyor, aziz milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyorum."

BU HABERİ GÖNDERTİP AZ SONRA DA İSTİFA ETMEYECEĞİNE GÖRE...

Daha bazı internet siteleri bu haberi giremeden, belki bir saat sonra bu sefer gazetelerin ve internet gazetelerinin flaş haberleri ile sarsıldı Eskişehir:

- Anadolu Üniversitesi Rektörü Fuat Erdal istifa etti

- Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde şok istifa

- Anadolu Üniversitesi rektörü istifa etti!

Evet, gerçekten de hepimizi şaşırtan bir gelişmeydi. Nasıl olmasın ki; daha bir ay önce, 26 Temmuz'un ilk saatlerinde yeniden rektörlüğe atanmıştı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından. Hatta Fuat Erdal'ın tekrar atanması da şaşkınlığa neden olmuştu.

Elbette Eskişehir İlk Haber, Sağlı Sollu Haber olarak olayın gerçekte nasıl ve neden bu şekilde meydana geldiğini kamuoyuna aktarmak istedik. Ancak rektörlüğe yakın kaynaklardan herhangi bir bilgiye ulaşamadık. Hatta onlar da bir şey bilmiyorlardı. Ama ortadaki işaretler bizim haberi daha başka bir şekilde girmemize vesile oldu.

Düşünün 15:07'de 30 Ağustos mesajı gelecek bir rektörün size ve bir saat sonra istifa ettiği söylenecek, siz de buna inanacaksınız!

Hiç şüphe yok ki bir saat sonra istifası internet sitelerine, sosyal medyaya düşecek bir rektör elbette 30 Ağustos mesajını göndertmezdi. Bir gün önceden televizyonlara çıkıp geleceğe yönelik programlarından, projelerinden bahsetmezdi. Demek ki kendi arzusunun dışında bir gelişme söz konusuydu; istifa etmemiş ama görevden alınmıştı. Ya da en yumuşak şekliyle istifa etmeye zorlanmıştı!

YÖK GÖREVDEN ALMIŞ-İSTİFA ETMEK ZORUNDA BIRAKMIŞ

26 Temmuz 2024'ün ilk saatlerinde Cumhurbaşkanı tarafından atanan Rektör Fuat Erdal'ı kim görevinden aldı ya da istifa etmek zorunda bıraktı? Olay duyulduktan sonra Eskişehir'de en çok konuşulan, en çok sorulan soru buydu ya da bu minvalde olanlardı!

Biz bu yazıyı 30 Ağustos'un ilk saatlerinde yazdık. Bu saate kadar Eskişehir İlk Haber dışında rektörün neden görevden alındığı ya da istifa ettirildiğine yönelik herhangi bir iddiada bulunan yok. Sadece saatler sonra Erdal'ın sürpriz bir şekilde 29 Ağustos sabah saatlerinde Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile görüştüğü ve Özvar'ın kendisine "Ya rektörlük görevinden istifa edin, ya da görevden alınacaksınız" dediği ileri sürüldü.

Evet bu iddialara Eskişehir İlk Haber'in "YÖK'ün düğmeye basıp Erdal'ı görevden aldığı iddia ediliyor" cümlesi ile biten haberinden saatler sonra yer verenler oldu.

Aslına bakarsanız tüm bu gelişmeler ister istemez Eskişehir İlk Haber'in 5 Ağustos 2024 tarihli basılı ve dijital gazetelerinin manşet haberi üzerine bir kez daha eğilmemize neden oluyor. Zira iddialar sıradan iddialar değildi ve özellikle Fuat Erdal'ın YÖK tarafından görevden alındığına yönelik işaretlerin artması iddiaların doğru olabileceğine dair kanaatleri de güçlendirdi.

Burada o iddiaları tekrarlamayacağım. Çünkü gazetede ilgili haber var. Merak edenler ayrıntılarını oradan okuyabilirler. Ancak şurasını söylemek lazım ki o atasözümüz bir kez daha doğru çıkacak gibi: Ateş olmayan yerden duman çıkmaz!

ESKİŞEHİR İLK HABER'İN 5 AĞUSTOS TARİHLİ MANŞETİNDEKİ İDDİALAR SORGULANMALI

Peki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerinde biz olsaydık ne yapardık? Zira bir ay önce atadığı rektör bir ayını doldurur doldurmaz görevden alınıyor. Hatta Erdal'ın yeniden atanmasını "gözden kaçmış" olarak yorumluyor bunu yapanlar!

Şahsi kanaatimiz bu saatten sonra Eskişehir İlk Haber'in 5 Ağustos tarihli dijital ve baskılı gazetelerinin manşetinde yer alan iddiaların tarafsız bir şekilde sorgulanmasına, varsa bir kusuru eski rektörün, kanunlar çerçevesinde cezasını çekmesi, bir kusuru yoksa da bir an önce aklanmasına vesile olacak bir sürecin başlamasının yolunun açılacağıdır. Nihayetinde kamuoyunun beklentisi de bu yöndedir.

Diğer yandan yerine vekaleten atanan Prof. Dr. Kemal Şenocak, belki bir süre sonra asaleten atanacak, belki de birkaç ay içinde yerine başka bir isim atanacaktır. İşin o kısmı başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere iktidar tarafına düşen bir iş.

Her ne olursa olsun hem istifanın hem de vekaleten atamanın başta Anadolu Üniversitesi olmak üzere Eskişehirimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.