AK Parti'nin Eskişehir'deki geleneksel bayramlaşma töreni bu yıl geleneksel olmayan bir şekilde ve yerde gerçekleşti. AK Parti salonda değil alanda bayramlaştı. Bayramlaşma mekanı olarak Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi seçildi. Ve genel olarak bayramın 3. günü gerçekleşen bayramlaşma bu yıl bayram arifesinin arifesinde (14 Haziran 2024) gerçekleştirildi.

 Bayramlaşmaya başta eski bakan, AK Parti milletvekilleri Prof. Dr. Ayşen Gürcan ve Fatih Dönmez, Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, MKYK Üyesi Ali Demirel, Kuruculur Kurulu Üyesi Hasan Murat Mercan olmak üzere çok sayıda partili katıldı.

BAYRAMLAŞMA İLE BİRDEN ÇOK MESAJ VERİLDİ

Aslında sadece bir bayramlaşma töreni ile bile AK Parti Eskişehir Teşkilatı, özellikle de İl Başkanı Gürhan Albayrak birtakım mesajlar verdi.

Örneğin, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi bir süre öncesine kadar bir hayli hedef alınıyordu, tüm olumsuzlukları çarşaf çarşaf sergileniyordu. Gürhan Albayrak AK Parti'nin ya salonlarda ya da TÜRASAŞ Eskişehir bahçesinde gerçekleşen bayramlaşmasını alıp tam da bu eleştirilerin odağındaki Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesine taşıdı. Bu en başta şeffaflık adına, farklılık adına ve tabi AK Parti'nin Eskişehir'e kazandırdığı hizmetleri tanıtma adına oldukça isabetli bir tercihti.

AK Partili birçok isim daha önceki zamanlarda bayramın ikinci ama genellikle üçüncü günü gerçekleşmesi nedeniyle tatile ya da akrabalarına gidip gitmemekte tereddüt yaşıyordu. Bayramlaşma bayram arifesinin bir gün öncesinde gerçekleşince o saatten itibaren partililerin çok büyük bir bölümü akrabalarını ziyarete ya da tatile gitme fırsatını yakaladı. Kimsenin kafasında "Bayramlaşmaya katılamıyorum. Bu yüzden kimbilir bana neler söylerler şimdi!" gibi bir düşünce, bir endişe kalmadı. Akrabasını ziyarete ya da bayram tatiline giden partililer gönül rahatlığı ile gittiler.

SEZER VE AYDIN YOKTU, ÇÜNKÜ GÖREVDAN AFLARINI İSTEMİŞLERDİ, DURUMLARI NET DEĞİLDİ

Bir şey daha dikkatimizi çekti; daha önceki bayramlaşmalara katılanlar ile bu bayramlaşmaya katılan partili profili de önemli oranda değişiverdi. Yani daha önce salonlarda gerçekleşen bayramlaşmaya katılan kimi partililer burada yoktu ama onlardan çok daha fazlası Millet Bahçesinde yerini almıştı. Bayramlaşmanın nerede, ne zaman yapıldığı demek ki katılanları ve sayılarını etkiliyormuş!

AK Parti bayramlaşması elbette çok daha büyük bir kalabalıkla gerçekleştirilebilinirdi. Ancak AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Ümit Sezer ve AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Emre Aydın bayramlaşmaya katılmadılar. Çünkü kendileri görevlerinden afflarını istemişlerdi genel merkezden. Genel Merkez de kendilerine dönüş sağlayamadı bugüne kadar. Onlar da görevlerinden afflarını istedikleri bir ortamda bayramlaşmaya katılmamayı daha uygun gördüler. Bu yüzden de kendilerine ayrılan koltuklar boş kaldı.

AK Parti bayramlaşmasında yaşanan bu durum kimileri tarafından 'kriz' olarak yorumlanmaya çalışıldı. Ancak işin aslına bakıldığında ortada kriz falan yok. Çünkü hem Sezer hem de Aydın görevden afflarını istemişlerdi. Bu arzuları yerine getirilmiş olsa eski ilçe başkanları olarak rahatlıkla bayramlaşmaya katılabilirlerdi. Ne var ki genel merkezin onların durumlarını askıda bırakması, kendilerine olumlu ya da olumsuz net bir dönüş sağlayamaması onların da iki arada bir derede kalmalarına neden oldu. Buna karşın İl Başkanlığının her iki ilçe başkanı için koltuk ayırması ve o koltuğu boş tutması siyaset adına hoş bir hamleydi.

ALBAYRAK BİR ÖNCEKİ BAYRAMLAŞMADA YAPTIĞI KONUŞMADA İŞARETLERİ VERMİŞTİ

Aslına bakarsanız AK Parti bayramlaşması ile biraz daha canlı bir şekilde tezahür eden AK Parti Eskişehir teşkilatlarındaki değişim bizi hiç de şaşırtmadı. Zira Gürhan Albayrak, partinin eski gücünü tekrar elde etme adına seçimlerden alınan dersler doğrultusunda gerekli değişim ve dönüşümleri gerçekleştireceklerinin işaretlerini bir önceki bayramda, Ramazan Bayramında, vermişti. Bu köşede 15 Nisan 2024 tarihinde "AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak yeni anlayışın işaretlerini verdi" başlıklı yazımızda kendilerinin yaptığı konuşmaya yer vermişiz. O konuşmasının bir bölümünü buradan tekrar hatırlatmakta fayda var. Zira o konuşmada bugünlere yönelik işaretler veriliyordu:

"2002 yılında Millet Hareketi olarak ortaya çıkan AK Parti içerisinde hiç kimse, hiç kimseden üstün değildir.

AK Parti’de İl Başkanı bayrağını taşıyan Gürhan Albayrak ile partimizin sade üyesi aynı haklara sahip ve eşittir.

Partimiz veya milletimiz tarafından bize verilen sıfatlar, kimliklerimiz değildir.

Ünvanlar geçici; inancımız, vatan sevgimiz, ideallerimiz ve aidiyet duygumuzu oluşturan kimliğimiz kalıcıdır. 

22 senedir kaybettikleri her seçim sonrasında milleti suçlayan, aşağılayan siyasi partilerden çok farklıyız. Bu farklılığımız aziz milletimizin her kararına duyduğumuz hürmet ve saygıdan gelmektedir.

YENİDEN AYAĞA KALKIP DAHA GÜÇLÜ İLERLEMENİN İŞARETİNİ VERDİ

En zayıf yanınızı biliyorsanız orası, en güçlü yerinizdir.

Kimi zaman kazanırken kaybedersiniz,

Kimi zamanda kaybederken kazanırsınız.

Sayın Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi; Bu dönemde milletimizden teveccüh görmemenin sorumluluğunu üstleniyoruz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bizde bu sonucun muhasebesini Eskişehir’de hiç kimseyi layüsel tutmadan yapacağız. Ben dahil sorumluluk taşıyan herkes, sorumluluğunun hesabını partimizin paydaşlarına vermek durumundadır. Muhakkak eksiklerimizve hatalarımızla yüzleşeceğiz.

Eskişehir’de AK Parti’nin yönetim kademelerinin bütün üyelerimize açık olduğunu özellikle belirtmek istiyorum.

AK Parti teşkilatı benim olsun küçük olsun değil, büyük olsun hepimizin olsun düşüncesini taşıyorum. Feragat ve belagat sahibi her kardeşimizin başımızın üzerinde yeri vardır ve var olmaya da devam olacaktır.

Bizim her bir üyemiz, her türlü saygı ve hürmete layıktır.

YENİ BİR SAYFA AÇMAK İÇİN HEP BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ

İl Başkanlığı bayrağının şahsıma tevdi edildiği, 29 Ocak 2024 tarihi itibari ile sahadayım.

İlk düşüncem birlik ve beraberliği sağlamak bir bütün olmaya çaba göstermek oldu ve elimizden geleni yaptık. Ne kadar başarılı olduk takdir sizlerin lakin bu birlikteliği inşallah hep birlikte çoğaltacağız.

Bugün her şey için yeni bir sayfa açmak istiyorum. Bugüne kadar teşkilatlarımızda bir sebepten dolayı gönlü kırılmış kişilere ve küsmüş her arkadaşımızdan herkes adına samimiyetle özür diliyorum."

O KONUŞMADA VERİLEN DEĞİŞİM MESAJLARI MİLLET BAHÇESİNDE TECELLİ ETTİ

Gürhan Albayrak'ın o günkü konuşması, seçimde alınan sonuçlarla motivasyon kaybına uğramış teşkilatlarına ilaç gibi gelecek bir konuşmaydı.

En önemlisi sorumluluktan, hesap vermekten kaçmıyor, hesap vermeye hazır olduklarının altını özenle çiziyordu.

Dahası milletin iradesine duydukları saygıyı da çok güzel ifade ediyordu.

Bunun da ötesinde eksik ve yanlışlarından ders alarak yeni bir anlayışla hareket edeceklerinin, bir nevi düştükleri yerden kalkacaklarının işaretlerini veriyordu.

Zira kendisinde ve teşkilatlarında bunu yapabilecek gücü görüyor, bunu yapabilecek özgüvene sahip olduklarını herkese gösteriyorlardı.

Bayramlaşma merasimin kanalı ile verilmek istenilen mesajlar o gün ortaya konulan değişim iradesinin bir yansıması olarak algılandı tarafımızdan.

Neydi AK Parti'nin meşhur sloganı: Durmak yok, yola devam!