Arif Anbar yazdı...

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iki iddialı ismi AK Partili Nebi Hatipoğlu ile CHP’li Ayşe Ünlüce peş peşe projelerini açıkladılar. Projelerini ilk açıklayan isim Nebi Hatipoğlu oldu. Kamuoyu araştırmaları nezdinde projelerini oluşturduğunu ifade eden Hatipoğlu, özellikle Eskişehir’in üç büyük sorunu olduğuna dikkat çekti. Bu sorunları kentsel dönüşüm-imar, trafik-ulaşım-otopark ve su olarak açıkladı. Söz konusu sorunlara ilişkin de çözüm önerilerini masaya yatırdı. Kentsel dönüşüm konusunda beş yılda 25 bin konutun dönüştürüleceğini, trafik konusunda 15 adet katlı kavşak yapılacağını ve suyun içilebilir hale getirilip ucuzlatılacağını söylemesi, Hatipoğlu’nun ayakları yere basan bir çalışma yürüttüğü yorumlarını da beraberinde getirdi. Bu üç önemli soruna dönük üretilen projelerin yanı sıra eğitimden turizme, kırsal kalkınmadan spora kadar pek çok alanda proje açıkladı Hatipoğlu. Özellikle ‘vizyon proje’ olarak adlandırılan ve Türkiye’nin ilk ‘medya ihtisas organize sanayi bölgesi’ olacak Medyakent projesi, gerçekleştiği taktirde Eskişehir’e ciddi bir katma değer yaratacak.

*

Gelelim Ayşe Ünlüce’nin projelerine. Ünlüce, projelerini Hatipoğlu’ndan sonra açıkladı. Bu noktada Hatipoğlu’nun belirlediği Eskişehir’in üç önemli problemi karşısında Ünlüce de çeşitli vaatler verdi. Trafik konusunda Kuzey Güney Kuşak Çevre Yolu, kentsel dönüşüm konusunda beş yılda 3 bin konutun dönüşümü, su konusunda yeni arıtma tesisi kurulması ve Sakaryabaşı’ndan su getirilmesiyle birlikte daha temiz şebeke suyu elde edileceğini söylemesi dikkat çekti. Bununla beraber akıllarda soru işareti oluştu. Yılmaz Büyükerşen yönetimine göre Eskişehir’deki trafik sorunu abartılmamalıydı, kentsel dönüşüm belediyelerin işi değildi, Eskişehir’in suyu içilebilirdi. O halde Büyükerşen yönetimi mi doğru söylüyor, yoksa bu sorunları kabul edip çözeceğine dair vaatler sıralayan Ayşe Ünlüce mi? Görülüyor ki Büyükerşen yönetimi, dağ gibi biriken sorunların üstünü örtmekte bugüne kadar pek mahir olmuşlar. Ancak artık aynı başarıyı gösteremiyorlar. Öyle ki, Büyükerşen’in “benim adayım” dediği Ayşe Ünlüce dahi Büyükerşen yönetiminde çözülmeyen sorunları kabullenmiş ve proje üretmiş.

*

Elbette söz konusu sorunların Büyükerşen kanadında görmezden gelinememesinin önemli bir nedeni var. Nebi Hatipoğlu Eskişehir’in sorunlarının üzerine inatla gidiyor, çözeceğini söylüyor. Hatipoğlu’nun bu duruşu, seçmeni de cesaretlendiriyor ve umutlandırıyor. Durum böyle olunca Büyükerşen kanadı da eski savunduğunu inkâr edip var olan sorunları görmek zorunda kalıyor. Eskişehir’de gür bir sesle kral çıplak diyen birine ihtiyaç vardı. Nebi Hatipoğlu kral çıplak diyor ve mevcut yönetimi hareketlendiriyor. Bu bile başlı başına bir başarıdır.

eskisehirilkhaber.com