Arif Anbar'ın kaleminden...

Yerel yönetimler seçimlerine adım adım yaklaşıyoruz. Bu noktada partilerin adaylarının büyük bölümü netleşti. Eskişehir için konuşmam gerekirse, ittifak anlaşmaları neredeyse bitti. AK Parti, MHP ve BBP seçime ortak olarak girecekler. Bu önemli bir avantaj.

*

Fakat dezavantaj, AK Parti ile Yeniden Refah Partisi arasında ciddi bir sorun olması! İki parti henüz anlaşamadı. Öyle ki Yeniden Refah Partisi, büyükşehir ile iki merkez ilçeye güçlü isimleri aday olarak ilan etti. Bu saatten sonra AK Parti ile bir uzlaşma sağlanabilir mi, süreç içerisinde göreceğiz.

*

Öte yandan AK Parti’nin HÜDA PAR ile de genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir ortaklığı söz konusuydu. Ancak yerel yönetimler seçimlerinde bu ortaklığın oluşmadığını görüyoruz. Zira HÜDA PAR Eskişehir’in bazı ilçelerinde adaylarını çıkarttı. Önümüzdeki günlerde büyükşehir ve geriye kalan ilçelerde de adaylarını ilan edecekler.

*

Eskişehir için iki önemli parti daha var. TİP ve DEM Partileri! Geçtiğimiz yerel yönetimler seçimlerinde aday çıkarmayı hiç tercih etmediler, yoğunlukla CHP’nin adaylarını desteklediler. Bu seçimlerde de benzer bir tablo olacağı kanaatindeyim. TİP ve DEM aday çıkarmaktan ziyade CHP’nin adaylarına destek verecekler. Her iki parti de seçmenlerine aleni bir biçimde telkinde bulunmayacak olsalar dahi, seçmenlerini serbest bırakmaları bile oyların CHP’ye kanalize olmasına yetecektir.

*

Öte yandan bildiğiniz üzere İYİ Parti ile CHP ittifak kuramadı. Öyle olmasına rağmen bu durum Eskişehir’de CHP açısından handikap yaratmayacaktır. Hatta İYİ Parti’nin eriyen oylarının büyük bölümünün CHP’ye kayacağı su götürmez bir gerçek.

*

Saadet Partisi ile Gelecek Partisi de milletvekili genel seçimleri ile cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ile ittifak yapmıştı. Bu sefer CHP ile ittifak yok! Her iki parti Eskişehir’de ortak olarak seçime girecekler. Aslında bu durum da CHP açısından bir handikap taşımıyor. Saadet ile Gelecek Partileri, alsa alsa AK Parti’den oy alır. Fakat aynı Saadet ve Gelecek seçmeni, CHP’ye oy verme davranışını kazandıkları için yerel seçimlerde de kazanma şansı olan CHP adayına oy verebilirler.

*

DEVA partisine gelirsek… DEVA da CHP ile milletvekili genel seçimleri ile cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ittifak yapmıştı. Bu seçimde Eskişehir’de müstakil olarak adaylarını çıkarma kararı aldı, hatta birkaç ilçenin adayını ilan etti. DEVA konusunda da Saadet-Gelecek Partileri ile ilgili yaptığım yorum geçerli.

eskisehirilkhaber.com