Yerel yönetimler seçimlerine adım adım yaklaşırken kamuoyunda yoğunlukla konuşulan isimler CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce ile AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu olarak karşımıza çıkıyor. Bunun önemli bir nedeni var. Bu sefer Yılmaz Büyükerşen aday değil! O nedenle AK Partililer Büyükşehir seçimine daha bir iştahlı çalışıyor. Genel kanaat sürecin bıçak sırtı gittiği. Bu anlamda Ayşe Ünlüce de Nebi Hatipoğlu da işi şansa bırakmak istemiyor. Hangisi kazanır? Şu an için kestirmek oldukça güç. Ama geçmişteki tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim: En az hata yapan, en çok inanan, en çok güven veren, sorunlara inandırıcı ve somut çözümler sunan isim ipi göğüsler. Ve altın nokta: En sakin duran, temiz geçmişini referans göstererek samimiyetini seçmene aktaran isim elbette sandıkta daha çok teveccüh görecektir. 

*

Ünlüce ve Hatipoğlu yarışını uzatmayacağım. Yazımın başında ifade ettiğim gibi, söz konusu iki isim zaten epey konuşuluyor. Biraz da Kazım Kurt ve Özkan Alp ile Ahmet Ataç ve Hamid Yüzügüllü’den bahsedelim…

*

Şimdi su götürmez bir gerçeklik var. Mevcut Belediye Başkanını yıkmak oldukça zordur. Mevcut başkan öyle hatalar zinciri yapacak ki seçimi kaybetsin. Şimdi, Odunpazarı Belediye Başkanı ve Adayı CHP’li Kazım Kurt’un karşısındaki en güçlü rakip AK Partili Özkan Alp. Tepebaşı Belediye Başkanı ve Adayı CHP’li Ahmet Ataç’ın karşısındaki en güçlü rakip ise AK Partili Hamid Yüzügüllü. Hem Kurt hem Ataç bu dönem, geçtiğimiz dönemden çok daha güçlü. Seçmenin karşısına ilçelerinde yaptıkları somut projelerle çıkmak gibi avantajları var. Lojistik, insan kaynağı ve bütçe konusunda fazlasıyla kudretliler. Tanınırlık problemine sahip değiller. CHP örgütü tarafından tartışılmıyorlar ve tam destek görüyorlar. Kendi ilçelerinde -ki bu ilçeler pek çok ilden büyük metropol ilçeler- ciddi bir seçim kampanyası deneyimine sahipler. Daha pek çok avantaj sıralanabilir, fakat bu kadarının bile yeterli olduğunu düşünüyorum.

*

Mevcut iki belediye başkanının rakipleri olan Özkan Alp ile Hamid Yüzügüllü eli yüzü düzgün, yönettikleri dış ilçe belediyelerinde başarılı olmuş tecrübeli isimler. Fakat ne Beylikova bir Odunpazarı ne Sivrihisar bir Tepebaşı… Nüfus, bütçe, lojistik, insan kaynağı, mega projeler ve seçim kampanyası konusunda kıyaslanamaz. Öte yandan hem Alp’in hem Yüzügüllü’nün aday oldukları ilçelerde tanınırlık sorunları olduğu kabul edilmeli. O nedenle mevcut başkanlar bir temas kuruyorsa, Alp ile Yüzügüllü’nün beş temas kurması elzem. AK Parti teşkilatları tam manasıyla adaylarını içselleştirebildiler mi? Bu konuda kuşku duyanlar var. Ve en önemli unsurlardan bir tanesi de, rakipleri Kurt ile Ataç’ın yaptığı projelerin üstüne ne koyacaklar, ne vaat edecekler ve vatandaşları nasıl ikna edecekler?

*

Kuşku yok ki yukarıda anlattıklarım dışında seçmen davranışını etkileyebilecek farklı durumlar da var. Örneğin İYİ Parti’nin adayları nasıl bir performans sergileyecekler? Veyahut Yeniden Refah Partisi ne yapacak? DSP’li Garip Yıldırım’ın amacı ne, kendi iradesiyle mi aday oldu? Saadet Partisi’nin sürece etkisi olur mu? Zafer Partisi nereden oy söker? Gelecek, Deva, Memleket Partilerinin hedefi ne? HÜDA PAR ne yapar? DEM Parti’nin yaklaşımı nasıl olur? Vesaire… Sanıyorum bir süre daha ihtimaller üzerinde duracağız. Seçimin son haftasında puslu havanın aşağı yukarı dağılacağını düşünüyorum.

eskisehirilkhaber.com