Ekonomi Gazetesi Bölge Temsilcisi Ali Baş ile bu hafta yaptığımız söyleşide Eskişehir’de meydana gelen son gelişmeleri değerlendirdik.
Gazeteci Baş Yeniden Refah Partisi’nin Eskişehir’de aday çıkarmasına ayrı bir pencere açarak, “Kadir Çalışıcı ve Tacettin Sarıoğlu Eskişehirlilerin bildiği, tanıdığı, sevdiği isimler. Ancak kazanma şanslarını pek görmüyorum. Fakat kaybettirme potansiyelleri var” diyerek AK Parti’nin Eskişehir’de risk altında olduğunu vurguladı.
Geçen hafta sonu oldukça hareketli geçti. Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin aday tanıtım toplantısına katıldı. Cumartesi günü de Özgür Özel gelip adayları tanıtmıştı. Bu ziyaretleri değerlendirebilir misiniz?
ALİ BAŞ: Gerçekten de hareketliydi. Ancak bu hareketlilik liderlerin gelişinden ziyade yaşananlarla ilgiliydi.
Neler oldu biraz açar mısınız?
KONUŞULAN REYHAN’IN İSTİFASI OLDU
ALİ BAŞ: Bakın, Cumhurbaşkanımızın gelmesi nedeniyle en önemli gündem maddesi neydi? AK Parti’nin özellikle Tepebaşı ve Odunpazarı ilçe belediye başkan adaylarının açıklanmasıydı. Sivrihisar Belediye Başkanı Hamit Yüzügüllü Tepebaşı belediye başkan adayı oldu, Beylikova Belediye Başkanı Özkan Alp de Odunpazarı Belediye başkan adayı oldu. Kamuoyunda bu konunun konuşulması gerekiyordu. Ancak siyasi çevreler ve medya daha çok Süleyman Reyhan’ın yerine Gürhan Albayrak’ın atanmasını konuştu. Alp ve Yüzügüllü’nün adaylığı değerlendirilmedi bile…
Sizce Yüzügüllü ve Alp, seçimlerin kazanılmasında etkili olur mu? Sonuçta kırsal ilçe belediye başkanlığı ile metropol ilçe belediye başkanlığı çok farklı…
YÜZÜGÜLLÜ İLE ALP BAŞARILI
ALİ BAŞ: Şunu söyleyebilirim iki isim de AK Parti’nin yüz akı isimler. Belediyecilikte çok başarılı oldular. Bakın 10 yıl önce Sivrihisar’dan “kuş uçmaz kervan geçmez” yer olarak bahsediyorduk. Ancak Yüzügüllü, Eskişehir’de spor salonunda yapılan toplantıya katılmak için Sivrihisar’dan yola çıktığında ilçede 300 bine yakın insan vardı. Festival için gelmişlerdi ve ilçede araç park edecek yer yoktu. Her yerde insan seli vardı. Beylikova’ya yakın zamanda gittiniz mi bilmiyorum. Ben gidiyorum, haber alıyorum, insanlarla konuşuyorum. Şu anda ilçede fakir yok desem yeridir. Üreticiler bir yılda 2-3 ürün mahsul alıyor. Hayvancılık patlama yaptı. Kooperatifler, birlikler ilçe halkına büyük katkı sağlıyor. Bu iki belediye başkanının AK Partili olmayan vatandaşlar tarafından da başarılı bulunduğunun altını çizmek gerekir.
Biraz da CHP’yi değerlendirelim isterseniz. Geçtiğimiz cumartesi günü Özgür Özel, aday tanıtım toplantısına katıldı. İzlenimleriniz ne oldu?
CHP ÖN SEÇİM SINAVINI GEÇEMEDİ.
ALİ BAŞ: Özgür Özel Eskişehir’e geldi. Konuştu, Yılmaz Büyükerşen hocamızın elini öptü ve gitti. Eskişehir’e oy anlamında bir katkısı olacağını sanmıyorum. CHP’deki asıl olay bir gün sonra Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinde yapılan ön seçimlerdir. Aslında buna gerçek anlamda bir ön seçim diyemeyiz. Sonuçta hakim huzurunda yapılmıyor. CHP il ve ilçe örgütleri gördüğüm kadarıyla ön seçime hazır değiller, dahası bu konularda tecrübeleri de yok. Ön seçim yapmış tecrübeli isimlere danışabilirlerdi. Sonuçta CHP il örgütü ön seçim sınavını geçemedi. Yıllar sonra ilk kez yapılan yapıldı. Bundan başka bazı ilçelerde ön seçim yapıldı bazı ilçelerde yapılmadı. Sarıcakaya buna örnektir. Neden yapılmadığını kamuoyuna açıklamak durumundaydılar. Kısacası AK Parti ve CHP açısından pürüzler pek giderilmiş değil.
Kadir Çalışıcı, Yeniden Refah Partisi’den Büyükşehir belediye başkan adayı oldu. Aynı şekilde Tacettin Sarıoğlu da Tepebaşı’ndan aday. Bu adaylıkları nasıl yorumluyorsunuz?
AK PARTİ’YE KAYBETTİREBİLİRLER
ALİ BAŞ: Genel seçimlere ittifakla girmişlerdi. Ama yerel seçimlerde görüyoruz ki bu ittifaklar dağılmış. Sarıcakaya ilçesinin Yeniden Refah Partisi’ne bırakıldığı söylenmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan geldiğinde Sarıcakaya açıklanmadı. Buradaki ilçe örgütünün itiraz ettiğini ve AK Parti’nin aday çıkarmak istediğini okuduk. AK Parti, kendi adayını gösterme eğilimine girince anladığım kadarıyla Yeniden Refah Partisi, “öyleyse biz de Büyükşehir ve Tepebaşı’na aday çıkartıyoruz” dediler. En azından olaylar bu şekilde üst üste gelmiş oldu. Kadir Çalışıcı ve Tacettin Sarıoğlu Eskişehirlilerin bildiği, tanıdığı, sevdiği isimler. Ancak kazanma şanslarını pek görmüyorum. Ancak “kaybettirme potansiyelleri var”
Son olarak Genel Yayın Yönetmenimiz Arif Anbar’ın “Danışmanlara danışman lazım” başlıklı yazısını hatırlatmak istiyorum. Gerçekten gerekli mi?
CUMHURBAŞKANI ADAYA SÖZ DEĞİL TALİMAT VERİR!
ALİ BAŞ: Evet, danışman ile basın bürosu çalışanlarının arasında fark vardır. Danışman çok geniş kavramlı bir olay. Şehri, ülkeyi, siyaseti ve bunların ilişkilerini bilmesi gerekir. En önemlisi de devleti bilmesi gerekir. Meslektaşım Arif Anbar sanırım şu bölüme takılmış: “Hatipoğlu, Eskişehir’in ihtiyaçlarını gidermek ve yapılması gereken yatırımları gerçekleştirmek üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan söz aldığını kaydetti.” Anbar gerekçesini de şöyle açıklıyor: “Bu cümle diğer yönüyle şu anlama gelmez mi: AK Parti hükümeti Eskişehir’in ihtiyaçlarına karşılık vermedi, gerekli yatırımları yapmadı. İzlenimim şudur ki Hatipoğlu’nun ifadeleri önceden hazırlanmış ve Hatipoğlu da bir kazaya mahal vermemek için ezber yapmış. Ancak görülüyor ki bu da yetmiyor. Sanıyorum Hatipoğlu’nun danışmanlarına da danışman gerekiyor!”
Hiç kuşku yok ki doğru ve yerinde bir tespit. Ayrıca bir de ekleme yapayım. Cumhurbaşkanları vatandaşa, şehirliye, seçmene söz verir. Adaylara, belediye başkanlarına, vekillere ve bakanlara talimat verir. Bunu da karıştırmamak gerekir.
eskisehirilkhaber.com